Sezon na truskawki

Brat broni pokrzywdzonych przez los, a bratanek byłego męża gotuje u konkurencji. Czego nie wiecie o Magdzie Gessler?

Bujna fryzura, wielobarwna biżuteria i mocny charakter idealnie odwzorowują sposób życia kulinarnej gwiazdy. Perypetie Magdy Gessler sprawdziłyby się jako scenariusz do serialu. Zwrotów akcji w życiu prywatnym restauratorki nie brakowało. Co mogliście przeoczyć na temat Magdy Gessler?

Czego jeszcze nie wiesz o Magdzie Gessler? | Fot.123RF/Picsel/patrykkosmider/ Fot. MATEUSZ GROCHOCKI/Dzien Dobry TVN/East News

Spis treści:

Zacznijmy od początku. Już tutaj zaczyna być ciekawie. Magda Gessler jest córką Olgi Borkowskiej i Mirosława Ikonowicza. Mama pochodziła z Rosji i zawodowo zajmowała się gastronomią. Ojciec był korespondentem Polskiej Agencji Prasowej, odznaczono go Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski. Chrzestnym Magdy Gessler był nie kto inny jak Ryszard Kapuściński – światowa legenda reportażu.

Ze względu na zawód ojca, Magda Gessler wiele podróżowała już jako dziecko. Wychowywała się m.in. na Kubie w Hawanie i Bułgarii. Natomiast jej miejscem urodzenia jest Polska. Magda Gessler przyszła na świat 10 lipca 1953 roku w podwarszawskim Komorowie. Co ciekawe, jej kariera nie była od razu związana z gastronomią. Ukończyła studia malarskie w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda w Madrycie.

Za kogo wyszła Magda Ikonowicz w 1982 roku?

Pierwszym mężem Magdy Ikonowicz był Volkhart Müller – niemiecki korespondent tygodnika „Der Spiegiel” w Madrycie. Para wzięła ślub cywilny 20 maja 1982 roku a kościelny 13 lipca 1985 roku. Owocem tego związku był Tadeusz, urodził się 13 sierpnia 1983 roku. 

Pierwsze małżeństwo było okupione ogromnym cierpieniem. Rozpadło się w momencie śmierci Volkharta, korespondent zmarł na raka w 1987 roku. Niedługo przed jego śmiercią, urodziła się córka – Anna. Niestety zmarła dwa tygodnie po przedwczesnym (w 6 miesiącu ciąży) porodzie.

Czytaj również: Co pić, żeby pozbyć się tłuszczu na brzuchu? Spożywaj te napoje na zmianę, a szybko zauważysz efekty

Jak Magda Gessler weszła do rodziny Gesslerów?

Niedługo po przedwczesnym odejściu męża, wdowa z kilkuletnim synkiem Tadziem udała się na wakacje do Polski. Zrządzenie losu sprawiło, że odwiedzili kawiarnię braci Gesslerów, ich specjalnością były pyszne pączki. W lokalu wdowę spotkali Adam i Piotr Gesslerowie. Podobno oboje oświadczyli się Magdzie w tym samym czasie.

Miłość połączyła ją z Piotrem, troskliwym, czułym i bardziej stabilnym emocjonalnie. Wkrótce okazało się, że Piotr Gessler zataił prawdę przed swoją narzeczoną. W momencie oświadczyn wciąż miał żonę – Martę Gessler, matkę Mikołaja Gesslera, fotografa. Piotr postawił na związek z Magdą i wniósł pozew o rozwód. Para wkrótce pobrała się w Jabłonnej. Na świat przyszła w tamtym okresie Lara Gessler, urodzona w 1989 roku.

Pierwsza restauracja Gesslerów i podział majątku rodziny

Magda Gessler weszła do rodziny restauratorów i przyczyniła się do dynamicznego rozwoju gastronomicznego imperium. Wraz z Adamem i Piotrem otworzyli pierwszą restaurację „W Ogrodzie”. Potem przyszedł czas na „Trębacką” i „U Fukiera”. Ostatni z wymienionych punktów został otwarty po rozdzieleniu majątku Gesslerów. Był to autorski projekt Piotra i Magdy.

Wpływ Magdy Gessler na rozwój imperium restauracyjnego

Niekiedy pojawiają się głosy dotyczące łatwej ścieżki do szczytu kariery restauratorki. Nie jest to prawdą, że Magda Gessler „przyszła na gotowe”. W momencie nawiązania znajomości z Piotrem i Adamem tradycja Gesslerów odnosiła się wyłącznie do pączkarni, cukierni jakich w tamtym czasie było wiele w Warszawie.

„Oni mieli cukiernię jak moja babcia w Słupsku. Nie było tam nie wiadomo jakich biznesów. Umieli robić pączki i w tamtych czasach to był dobry prywatny biznes, ale nie miał nic wspólnego z tradycją w rozumieniu Adama Gesslera, jak on sam próbuje to przedstawiać. I nie, nie przyszłam na gotowe” – mówi Magda Gessler w wywiadzie dla fakt.pl.

Co robiła Magda Gessler, nim została gwiazdą kuchni?

Magda Gessler wniosła do rodziny nową jakość. W latach 80. prowadziła firmę cateringową w Madrycie. Przygotowywane pod jej okiem posiłki cieszyły podniebienia dygnitarzy i członków dworu królewskiego, w tym samego króla Juana Carlosa, ale także i ekspertów kulinarnych m.in. Cary Marii de A’Mesua. Po rekomendacji Magda Gessler prowadziła nawet autorskie warsztaty w Królewskiej Hiszpańskiej Akademii Gastronomicznej. 

Czytaj również: Zapiekanka z mięsem mielonym. Przepisy na dania, które zachwycą nie tylko domowników

Majątek Magdy Gessler – ile ma restauracji, programów i książek na koncie?

Magda Gessler u szczytu sławy, który przypadł na prowadzenie programu „Kuchenne Rewolucje”, a później uczestnictwo w „Master Chefie” była z pewnością najbardziej wpływową kobietą w show-biznesie. Łączyła w sobie mocny charakter, upartość, ale również perfekcyjną etykę pracy i optymistyczne podejście do życia. 

Osoby z takimi cechami wzbudzają ogromne zainteresowanie. Było to widać w wynikach oglądalności, które biły rekord za rekordem. W 2019 gruchnęła wiadomość, że postać Magdy Gessler przyniosła w skali roku aż 232,9 mln złotych dochodu macierzystej stacji telewizyjnej.

Magda Gessler szybko wtedy sprostowała, że jej zysk z tej astronomicznej kwoty jest znikomy:

„To, co robię dla telewizji, nie ma nic wspólnego z tym, ile zarabiam. To odległość kosmiczna. W TVN-ie nie ma się procentu z reklam ani od niczego. Mam skromną stałą działkę, bardzo skromną w stosunku do tego, co się na świecie płaci za telewizję i to tak udany program” – mówiła Magda Gessler w wywiadzie dla serwisu X-NEWS.

Z oficjalnej strony Magdy Gessler można się dowiedzieć, że aktualnie jest właścicielką 5. restauracji, nie brakuje jednak głosów, że nieoficjalnie restauratorka ma udziały w wielu innych punktach:

  • „Polka”,
  • „Fukier”,
  • „Słodki Słony”
  • „AleGloria”.

Magda Gessler wydała też kilkanaście książek. Porusza w nich tematy związane z gastronomią, ale także i hotelarstwem, czy ujawnia prywatne informacje w autobiografii. Dotychczas wydała następujące książki:

  • Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler,
  • Kuchnia moja pasja,
  • Kocham gotować. Magdy Gessler przepis na życie,
  • Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny,
  • Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler,
  • 101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce. Przewodnik 2014/2015,
  • Magda Gessler. Autobiografia apetyczna,
  • 151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce,
  • Kuchnia polska Magdy Gessler.
  • Magda – autobiografia.

Restauratorka prowadziła również programy stacji Food Network pt. „Sexy kuchnia Magdy Gessler” i „Odkrycia Magdy Gessler”. Doczekała się państwowego wyróżnienia za promocję polskich produktów – certyfikat wystawiony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Artura Ławniczaka. Według magazynu Forbesa i rankingu najcenniejszych marek kobiecych Magda Gessler jest warta ponad 122 miliony złotych. 

Czytaj również: Niezastąpiony, gdy walczysz ze zbędnymi kilogramami i wysokim cholesterolem. Jak zrobić ocet ryżowy w domu?

Wpadki Magdy Gessler – zepsuty gulasz i przekleństwa na wizji

Tak jak każdemu człowiekowi, również Magdzie Gessler przydarzają się mniejsze i większe wpadki. Restauratorka ma do siebie duży dystans, o wielu z nich powiedziała sama. Jedna z nich dotyczy przyjęcia hiszpańskich dygnitarzy w Starej Wozowni, gdzie na stole miało pojawić się tylko jedno gorące danie – gulasz.

Magda Gessler odpowiadała za jego przygotowanie. Nie dysponowała profesjonalnym zapleczem gastronomicznym. W Starej Wozowni brakowało lodówek, nie było mowy o chłodni. Gulasz przywieziono z kuchni jednej z restauracji. Musiał swoje odczekać, żeby pojawić się na stołach. Wysoka temperatura przechowywania sprawiła, że proces fermentacji znacznie przyspieszył. 

Żeby nie dopuścić do zaserwowania zepsutego gulaszu, Magda Gessler skorzystała z rady jednego z hiszpańskich kelnerów. Wlał on cztery butelki koniaku do środka. Tym samym zatrzymał proces fermentacji, a goście mogli spożyć pyszne danie.

Jedną z zabawniejszych wpadek jest filmik opublikowany na Instagramie restauratorki. Magda Gessler umieściła rolkę z fragmentem programu „Kuchenne Rewolucje”. W pewnym momencie zabrakło jej słów i swój wstęp do show skwitowała zwięzłym przekleństwem.

Magda Gessler i plotki. Czy robi sobie operacje plastyczne, z kim jest i czy jest spokrewniona z Mateuszem Gesslerem?

Magda Gessler pomimo 69 lat wciąż świetnie wygląda. Krążyły plotki, że poprawia swoją urodę zabiegami plastycznymi. Było to bezpośrednie nawiązanie do aktualnego męża restauratorki – Waldemara Kozerawskiego, chirurga medycyny estetycznej, który przyjmuje w Kanadzie. 

Gwiazda zdementowała te doniesienia, stwierdzając, że jest po prostu podobna do swojej mamy. Jako dowód udostępniła zdjęcie Olgi Ikonowicz w fejsbukowym poście.

Należy również wspomnieć o tym, że Magda Gessler jest siostrą znanego polityka i prawnika, który pracuje pro bono. Za darmo pomaga ludziom, których nie stać na pomoc prawną. Mowa tutaj o Piotrze Ikonowiczu.

Warto też wyjaśnić, czy restauratorka jest spowinowacona z Mateuszem Gesslerem. Łączy ich to samo nazwisko. Jednak Mateusz Gessler to syn Adama Gesslera i Joanny Fedorowicz-Roqueblave. Dziećmi Magdy Gessler jest Tadeusz i Lara, kolejno z pierwszego i drugiego małżeństwa restauratorki.

1. Marokański bigos a'la Magda Gessler

 Marokański bigos a'la Magda Gessler Zobacz przepis

Marokański bigos a'la Magda Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kurczak Magdy Gessler

 Kurczak Magdy Gessler Zobacz przepis

Kurczak Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Rosół Magdy Gessler

 Rosół Magdy Gessler Zobacz przepis

Rosół Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Devolay Magdy Gessler

 Devolay Magdy Gessler Zobacz przepis

Devolay Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zrazy Magdy Gessler

 Zrazy Magdy Gessler Zobacz przepis

Zrazy Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Naleśniki według Magdy Gessler

 Naleśniki według Magdy Gessler Zobacz przepis

Naleśniki według Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Krupnik Magdy Gessler

 Krupnik Magdy Gessler Zobacz przepis

Krupnik Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety jajeczne Magdy Gessler

 Kotlety jajeczne Magdy Gessler Zobacz przepis

Kotlety jajeczne Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka piwna Magdy Gessler

 Sałatka piwna Magdy Gessler Zobacz przepis

Sałatka piwna Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Paprykarz Magdy Gessler

 Paprykarz Magdy Gessler Zobacz przepis

Paprykarz Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ewa gotuje: deska masła, zupa z fasolką szparagową, wątróbka cielęca z rusztu, tarta z białą czekoladą

Wiosenne przyjęcie – jak zaskoczyć gości?

Festiwal win i produktów regionalnych już w sierpniu

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Chłodnik z ogórków gruntowych

Dzisiaj coś na upalne dni. Przygotowałam chłodnik z ogórków gruntowych rzodki...

Odsłon: 121

30 min
9
>60 min
1
Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 411

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

151
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0