Dla cukrzyków jest jak lekarstwo, dzielnie walczy ze złym cholesterolem, buduje odporność. Co daje jedzenie kozieradki?

Nie wszyscy wiedzą o tym, że za pomocą niektórych roślin możemy obniżyć wysoki poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Do tych dobroczynnych cudów natury należy między innymi kozieradka. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie ma wartości odżywcze, co daje jedzenie kozieradki oraz jak przygotować z niej prozdrowotną herbatkę.

Na co pomaga picie kozieradki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Co to jest kozieradka? Znana również jako koniczyna grecka lub bożą trawką, to roślina należąca do rodziny bobowatych, która rośnie na terenach Europy oraz Azji, ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Można stosować ją również w kuchni do przyprawiania wielu dań, świetnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej, zup, czy mięs. Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom zdrowotnym kozieradki, sprawdzimy, jak przygotować z niej leczniczy napój, czyli herbatkę z kozieradki. 

Sprawdź także: Napar na oczyszczenie organizmu. Efekty poczujesz już po kilku dniach

Kozieradka – wartości odżywcze

Co znajduje się w kozieradce? Te niewielkie nasiona są źródłem witaminy PP, tych z grupy B, a także substancji mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo czy cynk. Zawiera galaktomannany, substancje, które mają działanie powlekające oraz wpływają na obniżenie cukru we krwi. Znajdują się w niej także flawonoidy, które mają właściwości antyoksydacyjne, chronią organizm przed wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. W kozieradce znajdziesz także błonnik pokarmowy, który ma właściwości poprawiające perystaltykę jelit. Co więcej, daje uczucie sytości, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej, ponieważ pomoże uniknąć podjadania. W 100 g nasion znajduje się ok. 323 kcal.

Kozieradka – właściwości zdrowotne

Kto powinien włączyć kozieradkę do swojego jadłospisu? Przede wszystkim tyczy się to osób, które chorują na cukrzycę. Roślina ta ma właściwości obniżające wzrost poziomu glukozy po posiłku, co przyczynia się do regulowania poziomu cukru we krwi. Zawiera również aminokwasy, które stymulują wydzielanie insuliny oraz polifenole, które uwrażliwiają organizm na jej działanie. 

Kozieradka ma również działanie bakteriobójcze, dzięki czemu chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniem i grypą. Ponadto, kiedy już zachorujemy, substancje śluzowe zawarte w kozieradce ułatwią nam odkrztuszanie. Roślina ta ma również pozytywny wpływ na produkcję czerwonych i białych krwinek, te drugie odpowiadają także za zwiększenie odporności organizmu. Kozieradka wykazuje także działanie przeciwnowotworowe, a także przeciwbólowe, pomaga między innymi przy bólach brzucha oraz bólach miesiączkowych. 

Co daje jedzenie kozieradki? Jeżeli często odczuwasz dolegliwości trawienne, również możesz sięgnąć po kozieradkę. Ma ona działanie żółciopędne, stymuluje wytwarzanie soku trzustkowego i żołądkowego, dlatego ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Pomaga pozbyć się wzdęć i gazów, ma korzystny wpływ na wątrobę. Poleca się ją również do stosowania w przypadku choroby wrzodowej. 

Spożywanie kozieradki wpływa również na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Mają na to wpływ substancje zwane saponinami steroidowymi, które przyspieszają metabolizowanie cholesterolu. Wpływają także na wchłanianie związków tłuszczowych, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę. 

Co więcej, kozieradka sprawdzi się również do stosowania zewnętrznego, można na przykład zrobić z niej wcierkę na porost włosów. Zmniejszy ich wypadanie, a także pomoże w przypadku przetłuszczać się skóry głowy czy łupieżu. Ma również działanie łagodzące problemy skórne. 

Kozieradka – zastosowanie w kuchni

Nasiona kozieradki mają ostro-gorzki smak, w którym można wyczuć orzechowe nuty. Swoje zastosowanie znalazła między innymi w kuchni indyjskiej i azjatyckiej, sproszkowaną kozieradkę znajdziemy na przykład w curry. Fantastycznie podkreśli smak orientalnego falafela. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań z mięsem w roli głównej, będzie pasować do kurczaka lub cielęciny. Kozieradkę można połączyć również z rybami, np. tuńczykiem czy makrelą. Sprawdzi się również jako przyprawa do dań z makaronem, przeróżnych zup czy sałatek. Można także podać ją w wersji śniadaniowej wraz z wiosennym twarożkiem. 

Co ciekawe, kozieradka wykorzystywana jest również do słodkich przysmaków, np. do chałwy. 

Herbatka z kozieradki – przepis

Kozieradkę można stosować również w formie naparu. Wystarczy, że dwie łyżeczki nasion, wsypiesz do szklanki, a następnie zalejesz je 200 ml wody. Odstaw napar na pół godziny, a następnie go wypij. Jak stosować herbatkę z kozieradki? Możesz pić ją dwa razy dziennie. 

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
15 min
0
30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

1
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

6
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

11
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3