Boeuf strogonow z wieprzowiny – niezbędne składniki
Oryginalny przepis wymaga użycia do strogonowa wołowiny, ale po pierwsze jest ona droższa, a po drugie nie każdy ją lubi. Właśnie dlatego sporo osób wybiera boeuf strogonow z wieprzowiny. Do przygotowania posiłku potrzeba przede wszystkim mięsa. W tym przypadku dobrze sprawdzi się polędwica, która idealnie zmięknie w trakcie gotowania i nie utraci swojej soczystości.
Poza tym w daniu nie może zabraknąć pieczarek i warzyw. Najlepiej użyć cebuli i papryki, ale pasować będzie również marchewka czy cukinia. Do zagęszczenia sosu używa się koncentratu pomidorowego, a do wytworzenia aromatycznego gulaszu trzeba mieć jeszcze bulion. Najlepiej sprawdzi się ten przygotowany samodzielnie, ale można skorzystać także z gotowych rozwiązań np. bulionu w słoiczku.
Do gotowania trzeba przygotować jeszcze olej, ulubione przyprawy (obowiązkowo pieprz i sól), a także nieco mąki. Znaczną część składników do tego dania każdy ma w swojej kuchni, ale w razie jakichkolwiek braków można skorzystać z opcji zakupów spożywczych online. InPost Fresh to aplikacja umożliwiająca zrobienie zakupów w dwóch opcjach – „Świeże Zakupy” z Carrefoura i Makro, a także „Tysiące Produktów” w ramach marketplace.
Warto też zaznaczyć, z czym można podawać boeuf strogonow z wieprzowiny. Jako dodatek do gulaszu sprawdzą się różnego rodzaju kasze, makarony, a także ziemniaki. Idealnym połączeniem będzie jeszcze ryż. Poza tym warto zaserwować do posiłku świeżą surówkę czy ogórki konserwowe, które idealnie uzupełnią wielowymiarowy smak dania.
Boeuf strogonow z wieprzowiny – jak przygotować to danie?
W pierwszej kolejności warto zająć się mięsem. Wieprzowinę należy pokroić na małe kawałki, które mogą być nieco podłużne, a przy okazji oczyścić ją z wszelkich chrząstek czy innych mankamentów. Mięso powinno się przerzucić do miski, polać nieco olejem lub oliwą, a następnie obficie posypać ulubionymi przyprawami. Dokładnie otoczone kawałki mięsa mogą spędzić w takiej marynacie nawet kilka godzin.
W tym czasie warto dokładnie umyć pieczarki i warzywa, a następnie wszystkie pokroić w drobne kawałki. Do rondla na rozgrzany olej w pierwszej kolejności trzeba wrzucić mięso, a po kilku minutach dodać cebulę. Następnie do naczynia trafiają kolejne warzywa i po kilkuminutowym podsmażaniu zalewa się je bulionem i koncentratem pomidorowym. Gdy składniki chwilę się ze sobą pogotują, można dodać nieco mąki i dokładnie wymieszać.
Całość należy gotować do momentu, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Pod koniec duszenia warto ugotować kaszę, ryż, ziemniaki czy inny dodatek, z którym będzie się serwować danie. Strogonow najlepiej wygląda w głębokim talerzu, nałożony na wierzch ryżu czy kaszy. Można udekorować potrawę świeżą natką pietruszki.
Artykuł sponsorowany