Biały nalot na ogórkach kiszonych. Wyrzucić czy jednak zjeść?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nie raz po odkręceniu słoika z ogórkami kiszonymi, zauważyłeś na nich biały nalot. Sprawdź, co on oznacza oraz, czy takie ogórki nadają się do spożycia.

Czy można zjeść ogórki z białym nalotem? | Fot.123RF/Picsel

Jedzenie ogórków kiszonych to prosty sposób na to, aby zadbać o swoją odporność, są także bombą witaminową, zawierają witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w nich również minerałów, wapnia, potasu, magnezu i fosforu. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Kiszonki nazywane są naturalnymi probiotykami, ponieważ wspierają mikroflorę jelitową. Pomagają regulować ciśnienie krwi oraz obniżają poziom "złego cholesterolu we krwi. Niewiele osób wie o tym, że pozytywnie wpływają również na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Ogórki kiszone to bardzo zdrowy produkt, czasem jednak pojawić się może na nich biały nalot. Wówczas nasuwa się pytanie, czy są one bezpieczne do spożycia. Podpowiemy ci, co zrobić w takiej sytuacji, wyrzucić je, czy zjeść. 

Skąd się bierze biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czy można jeść ogórki kiszone, które mają biały nalot? Tak, bez obawy możesz zjeść je wraz z kanapką, dodać do sałatki, czy zrobić z nich zupę ogórkową. Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji mlekowej. Przez co często w słoiku zaobserwować możemy charakterystyczny biały nalot. To właśnie bakterie kwasu mlekowego, które mają właściwości probiotyczne. Doskonale wzmacniają odporność, a także doskonale wpływają na trawienie oraz pracę jelit. Co więcej, ogórki po otwarciu mogą lekko "musować", jest to jednak zupełnie normalnie i bez obawy możesz je zjeść.  

Warto jednak pamiętać, że jeżeli ogórki straciły swoją jędrność, a po odkręceniu słoika unosi się nieprzyjemny zapach. Co więcej, pojawiły się biały "puszek" z czarnymi plamkami, wówczas mamy do czynienia z pleśnią. A takie ogórki należy niestety, jak najszybciej wyrzucić. 



Zobacz także:

Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »

Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »

Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 29

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1974

60 min
11
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 526

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0