Grill - temat specjalny

Biały nalot na miodzie. Nie wszyscy wiedzą, co oznacza i czy można jeść taki miód

Miód ma wiele właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm. Na długo przetrzymywanym produkcie pojawia się biały osad, który kojarzony jest z pleśnią. Nalot odstrasza i zniechęca do jedzenia miodu, czy jednak słusznie? Co oznacza biały nalot na miodzie i czy można go jeść?

Biały nalot na miodzie to naturalny proces | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Miód - właściwości prozdrowotne

Miód wytwarzany jest przez pszczoły właściwe, najczęściej z nektaru kwiatowego roślin miododajnych. Składa się głównie z wody i cukrów. Przeważają cukry proste, jak fruktoza i glukoza. W składzie miodu wyróżnimy też substancje, które nadają mu właściwości prozdrowotnych.

Miód zawiera takie pierwiastki i witaminy jak:

  • potas,
  • fosfor,
  • sód,
  • >wapń,
  • magnez,
  • cynk,
  • żelazo,
  • witamina C,
  • witaminy z grupy B.

Spożywanie miodu ureguluje pracę serca, nerwów i mózgu. Miód ma właściwości zdrowotne, które przyspieszają regeneracją i gojenie się ran. Również odżywi skórę i ją nawilży, zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz.

Dzięki zawartości składników odżywczych miód może obniżać ciśnienie krwi. Spożywanie miodu wpłynie pozytywnie na układ pokarmowy. Ureguluje jego pracę, złagodzi objawy biegunki, wspomoże leczenie wrzodów żołądka i chorób wątroby.

Miód ze względu na bakteriobójcze właściwości pozwoli także na szybsze wyleczenie się z przeziębienia lub grypy. Pomoże na chore gardło i zatoki. Miód pszczeli jest więc wskazany szczególnie dla osób, które uprawiają duży wysiłek fizyczny i umysłowy, mają stresujący okres, są przewlekle chore lub mają niedobory składników odżywczych.

Należy jednak pamiętać, że miodu nie należy spożywać na ciepło. Jeśli temperatura wytworu pszczelego osiągnie więcej niż 40°C, to miód traci swoje właściwości prozdrowotne. Jeśli więc chcemy osłodzić herbatę lub kawę, a jednocześnie skorzystać ze zdrowotnych działań miodu, należy poczekać, aż napój wystygnie.

Co oznacza biały nalot na miodzie?

Biały nalot na żywności kojarzony jest z pleśnią, która jest groźna dla naszego zdrowia i nie można jej spożywać. Jednak biały nalot na miodzie nie ma z pleśnią nic wspólnego. Jego pojawienie się to naturalna reakcja substancji słodzącej. Miód z białym nalotem można jeść, gdyż nie jest on szkodliwy. Po prostu oznacza to, że glukoza zawarta w miodzie uległa krystalizacji.

Krystalizacja miodu to naturalny proces, który wskazuje na to, że produkt jest dobry i nie mamy do czynienia z miodem sfałszowanym cukrem. Martwić powinno natomiast zbyt długie zachowanie płynnej konsystencji przez miód. Każdy naturalny miód musi się skrystalizować. Warto również pamiętać, że miód się nie psuje, dlatego nie należy obawiać się białego nalotu na miodzie.

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 67

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4