Biało-brązowa trasa Julii

Czy taka forma wuzetki będzie hitem? Niewątpliwie Julia wpadła na fantastyczny pomysł, ale czy deser sprosta wymaganiom jurorów?

Składniki

115 g mąki pszennej
25 g kakao
6 jaj
150 g drobnego cukru
40 g masła
500 g świeżych malin
350 g cukru żelującego
700 ml śmietanki 30%
4 tabliczki mlecznej czekolady
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 tabliczki białej czekolady
2 paczki białej masy cukrowej lub lukru plastycznego
500 g serka mascarpone
100 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Przesiać mąkę i kakao. Białka ubić, dodać połowę cukru i wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Połączyć. Do masy dodać rozpuszczone masło, wymieszać i przelać do foremki. Piec w 180°C przez 30 minut.Maliny rozdrobnić w garnku, podgotować, dodać cukier żelujący i zamieszać. Zagotować. Tak przygotowane owoce włożyć do lodówki.

Podgrzać 200 ml śmietanki, dodać mleczną i gorzką czekoladę. Wymieszać, następnie włożyć do lodówki. Białą czekoladę rozpuścić, zalać nią foremki w kształcie samochodzików. Dużą formę w takim samym kształcie wyłożyć lukrem plastycznym.

Pozostałą śmietankę ubić, zmieszać z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Włożyć do lodówki.

Biszkopt wyjąć z piekarnika, przeciąć i ułożyć w pucharkach. Wyłożyć konfiturę i krem, przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. Z wierzchu posmarować masą czekoladową, ozdobić samochodzikiem. Z dużej formy wyjąć dekorację z masy cukrowej, położyć na tacy. Postawić na niej wuzetki.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1