"Bake Off..." - przepis na śniadanie Tomka

W czwartym odcinku programu uczestnicy mieli za zadanie przygotować śniadanie w słodkiej i wytrawnej wersji. Zobaczcie, jak z tym zadaniem poradził sobie Tomek.

Fot. materiały partnera

Scones

 

  • 75 g sera koziego dojrzewającego
  • 35 g suszonych pomidorów (bez zalewy)
  • 70 g mieszanki pestek (dynia, orzeszki pinii, słonecznik)
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek pietruszki
  • 280 g mąki + trochę do posypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 85 ml zimnego mleka
  • 2 jajka
  • 125 g zimnego masła
  • crème double lub kwaśna śmietana kremowa (do dekoracji)
  • pęczek świeżego szczawiku zajęczego

 

Nagrzać piekarnik do 200°C (175°C z termoobiegiem) i przygotować blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Pestki uprażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie schłodzić.

Ser rozdrobnić i wymieszać z pokrojonymi w paski pomidorami, pestkami oraz ziołami.

Wymieszać suche składniki. Zmiksować zimne mleko i jajka. Do mieszanki suchych składników dodać zimne masło i wymieszać szybko rękami na „klumpiaste" kawałki.

Powstałą masę wymieszać z mlekiem i jajkami, dodać mieszankę serową. Mieszać krótko, do momentu aż powstanie ciasto. Z ciasta na stolnicy uformować placek o grubości ok. 2 cm. Wyciąć krążki ok. 6 cm i położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

Wyjąć i ostudzić na kratce. Podać z crème double i szczawikiem zajęczym.

Babeczki

 

  • 400 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru + dodatkowo do posypania babeczek
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 100 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 400 g świeżego bądź mrożonego szpinaku
  • crème double lub kwaśna śmietana kremowa (do dekoracji)
  • 200 g poziomek
  • 500 ml soku brzozowego

 

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wymieszać razem mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, tymianek i płatki migdałowe. Dodać miód, olej i mleko, a następnie zmiksować na gładką masę. Na koniec połączyć ze szpinakiem.

Włożyć babeczki do natłuszczonych foremek i posypać każdą odrobiną cukru. Włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. Wyjąc, ostudzić, udekorować kleksem z ubitej śmietany i poziomkami. Podawać w towarzystwie soku brzozowego.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1