Grill - temat specjalny

"Bake Off..." - przepis na paszteciki Tomasza

W piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować paszteciki w dwóch wersjach. Oto propozycje Tomasza.

Paszteciki drożdżowe

 

Ciasto:

  • 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant)
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • 100 g masła

 

Nadzienie:

  • 150 g suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 150 g bułki tartej
  • 2 białka
  • 100 g masła

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 100 ml mleka

 

Dip:

  • 3 średniej wielkości buraki
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny

 

Ciasto:
Do miseczki włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Całość wymieszać i odstawić na około 10-15 minut pod przykryciem, aż zaczyn zacznie pracować. Pozostałą mąkę przesiać do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Do masy stopniowo dodawać żółtka, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrabiać je jeszcze przez około 5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło, cały czas miksując lub zagniatając masę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdy będzie gotowe, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Nadzienie:

Namoczone (przez około 1 godzinę) grzyby ugotować do miękkości i pokroić w drobną kostkę (pozostawić wywar). Obrane cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle. Na patelnię dodać ugotowane grzyby oraz wywar i całość dusić przez kilka minut. Odparować nadmiar wywaru. Dodać bułkę tartą, ubitą pianę z białek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Wyjąć ciasto na stolnicę, przez chwilę zagniatać, a następnie uformować kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość około 2-3 mm. Pokroić na prostokąty lub kwadraty o bokach około 8 cm na 8 cm (mogą być mniejsze lub większe). Na środek wyłożyć nadzienie i zlepić brzegi. Paszteciki posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym z mlekiem i posypać kminkiem i czarnuszką. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i piec przez około 25 minut.

Dip:

Umyć buraki, pokroić na grubsze kawałki i piec przez 40 minut w temperaturze 180℃. Na patelni uprażyć przyprawy, dodać do nich upieczone buraki. Całość przestudzić i dodać do jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem.

 

Paszteciki półfrancuskie

 

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej jasnej
  • 200 g masła
  • 1 kostka masła
  • 200 g twarogu półtłustego (krajanki)
  • ½ łyżeczki soli

 

Nadzienie:

  • 1 średnia cebula
  • 100 ml oleju
  • 70 g chałki lub bułki tartej
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 150 g sera feta
  • 1 jajko
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • ½ łyżeczki ziaren sezamu

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 pęczek pachnotki zwyczajnej (dzikiego sezamu)

 

Dip:

  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (virgin)
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g czarnych oliwek (w całości z pestką)
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek pietruszki

 

Ciasto:
Do przesianej mąki dodać mocno schłodzone, posiekane masło, sól i rozdrobniony twaróg. Ciasto energicznie wyrobić, uformować w prostokąt, zawinąć w folię i schować do lodówki. Schłodzone rozwałkować, złożyć na 3 części, krótszymi bokami do środka, i ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć 5-6 razy. Po każdym rozwałkowaniu schładzać ciasto w lodówce.

Nadzienie:

Obraną cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Chałkę zalać mlekiem, namoczyć i zblendować. Dodać mielone mięso, pokrojone na kawałki oliwki, zeszkloną cebulę, przyprawy (bez sezamu) i pokruszony ser feta. Całość dokładnie poszatkować. Dodać jedno jajko i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Rozwałkować ciasto. Z nadzienia uformować wałek i ułożyć go na cieście. Zawinąć jak roladkę, przyciąć ciasto i zlepić łączenie. Pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 210℃. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (również farsz). Posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.

Ostudzone paszteciki owinąć w liście pachnotki.

Dip:

Obrać ogórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do miseczki włożyć jogurt, dodać przeciśnięte w prasce ząbki czosnku, oliwę, sok z cytryny, pokrojone oliwki, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Podać z dodatkiem pietruszki.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 40

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2