Grill - temat specjalny

"Bake Off...": Koszyk rozmaitości Doroty

W piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować kosze piknikowe, pełne smakowitych wypieków. Oto propozycja Doroty.

Tartaletki z łososiem

Ciasto kruche:

  • 225g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 120 g wędzonego łososia na ciepło
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 duża gruszka konferencja
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • świeży tymianek
  • świeży imbir
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki orzeszków piniowych

Ciasto kruche: Mąkę i masło, sól posiekaj na stolicy na drobny „piasek". Dodaj żółtko i szybko zagnieć. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłóż je na dno foremek na tartaletki z wyjmowanym dnem wysmarowanymi wcześniej masłem. Wyrównaj, po nakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie na papier wysyp kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piecz w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usuń i ponownie piecz 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Nadzienie: Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. W misce umieść macarpone, kwaśną śmietanę, jajko, żółtko, posiekany tymianek oraz świeżo starty imbir. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na podpieczonych tartaletkach poukładaj kawałki łososia oraz gruszki. Nałóż nadzienie z mascarpone i posyp orzeszkami piniowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok.15-20 minut, aż masa serowa delikatnie się zetnie, smacznego!

Rurki z nadziane papryką

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej typ 500
  • 250 g masła
  • 250 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 łyżki oleju
  • 100 g cebuli (waga po obraniu)
  • 300 g czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 9-10 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 80-100 g kremowego twarożku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 mała cebula
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeża bazylia

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • czarnuszka

Ciasto:

Masło, mąkę oraz sól umieść na stolnicy i siekaj nożem, aby powstała kruszonka. Najlepiej wykorzystać do tego robot kuchenny). Dodaj śmietanę i szybko zagnieć. Ciasto dobrze schłódź w lodówce, owinięte w folię. Wyjmij, podsypując mąką - rozwałkuj, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokrój w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmaruj masłem, nawijaj na nią paski. Jedną stronę rurki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i posyp czarnuszką lub czarnym sezamem.

Nadzienie:

Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij przez chwilę na maśle. Dodaj pokrojony drobno czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem, aż papryka będzie miękka. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Umieść paprykę w naczyniu blendera, dodaj suszone pomidory, kremowy twarożek, wędzoną paprykę, odrobinę chilii bez pestek, oraz sól i pieprz. Bazylię posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z kremowym nadzieniem. Farsz przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 124

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1