Babcia z Tiktoka pokazała, jak odtłuścić sos. Genialny trik

Zbyt duża ilość tłuszczu w sosie może skutecznie zniechęcić do jedzenia. Na szczęście są proste sposoby na jego usunięcie. Jeden z nich przedstawiła babcia z Tik Toka. Wystarczy mieć chochlę i kostki lodu. Zobacz, jakie to proste!

Sposób na usunięcie tłuszczu z sosu | Fot.123RF/Picsel/ Fot.@brunchwithbabs

Spis treści: 

Tik Tok to przestrzeń, w której można znaleźć znakomitą rozrywkę, sposoby na motywację do pracy i nauki, informacje ze świata, ciekawostki historyczne, a także praktyczne, domowe porady. Jedną z nich podzieliła się użytkowniczka @brunchwithbabs. Pokazała sposób na odtłuszczenie sosu.

Wielu osobom zdarzyło się ściągać z sosu, czy zupy tzw. oka, czyli plamy tłuszczu unoszącego się na powierzchni. Jednym z popularniejszych rozwiązań było usuwanie nadmiaru tłuszczu papierem pergaminowym. Ci, którzy mieli więcej cierpliwości, decydowali się również na odłożenie potrawy do lodówki, czekając, aż tłuszcz zbierze się na górze. Jednak w Tik-Toku użytkowniczki @brunchwithbabs możemy zobaczyć znacznie prostszy sposób!

Jak odtłuścić sos? Sposób z Tik-Toka

Autorka posta sama podkreśla, że jest to typowo babciny sposób. Do pozbycia się tłuszczu potrzebna jest tylko chochla, kostki lodu i oczywiście przygotowany wcześniej sos. Co trzeba robić dalej?

Babcia z Tik Toka radzi wypełnić chochlę po brzegi kostkami lodu. Następnie należy umieścić ją na środku wazy z sosem, nie zanurzając jednak chochli, a sprawiając, że dolna powierzchnia zetknie się zawartością naczynia. 

@brunchwithbabs You will never have to worry about greasy sauce or gravy again!!! #motherlyadvice #grandmasoftiktok #grandmatips ♬ original sound - everyone’s grandmother

Dlaczego tłuszcz przykleja się do chochli? 

Potem możemy być świadkiem, jak tłuszcz znajdujący się w sosie „lgnie” do chochelki, osadzając się na ściankach dolnej części. Dokładnie tam, gdzie przed chwilą włożyliśmy lód. To właśnie zimno przyciąga tłuszcz.

Następnie wystarczy wyjąć chochlę. Potem można wytrzeć spód papierowym ręcznikiem, pozbywając się tym samym tłuszczu. Całość najlepiej powtórzyć parę razy, do momentu usunięcia większej ilości tłuszczu.

Co zrobić, gdy sos wyszedł za tłusty? Inne pomysły

Sposób użytkowniczki @brunchwithbabs nie jest jedynym rozwiązaniem, jeśli chodzi o problem z nadmiarem tłuszczu w sosie. Prostym sposobem może być użycie papierowego ręcznika, który po przyłożeniu do otłuszczonej powierzchni, wchłonie substancję. W tym celu można też użyć papieru pergaminowego.

Jest też rozwiązanie dla cierpliwych. Gdy sos wyszedł za tłusty, można poczekać do jego ostudzenia, a następnie włożyć go do lodówki. Wystarczy kilka godzin, aby tłuszcz po obniżeniu temperatury odłożył się na wierzchu sosu. Następnie można użyć gazy i usunąć zbędny tłuszcz z przygotowanej potrawy.

Czytaj również:

Najlepsze danie z PRL? Makłowicz wspomina o jednej potrawie

Bije pączki na głowę. Kultowy przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ryżowa z ananasem

Prosta, nieskomplikowana , szybka i pyszna sałatka ryżowa z ananasem. Polecam

Odsłon: 34

15 min
4
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1750

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5