Aż kipi błonnikiem i potasem, działa regenerująco na wątrobę. Kto powinien pić sok z moreli i jak go zrobić?

Mało kto wie, że morelowy sok kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Sprawdź, jak zrobić sok z moreli, jakie ma właściwości oraz kto powinien włączyć go do jadłospisu. Słodkie, soczyste morele można jeść samodzielnie, dodać do deserów, sałatek lub przygotować z nich pyszne przetwory.

Co daje picie soku z moreli? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Morele to owoce pestkowe z rodziny różowatych pochodzące z Azji, rosną między innymi w Chinach, Korei oraz Kirgistanie, uprawiane są od ponad czterech tysięcy lat. Najwięcej moreli hoduje się we Włoszech, Turcji oraz Iranie. Owoce te najlepiej rosną w wyższych temperaturach, do prawidłowego wzrostu potrzebują dużego nasłonecznienia, w Polsce występują sezonowo, w okresie wakacyjnym. Morele można spotkać w przydomowych ogrodach, warto włączyć je do diety ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Korzystne dla organizmu będzie również picie soku z moreli. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak go zrobić oraz kto powinien pić sok z moreli. 

Sprawdź także: W starożytności pili z niej napar, by pozbyć się migreny, jest niezastąpiona przy bólach żołądka. Właściwości i zastosowanie mięty pieprzowej

Sok z moreli – wartości odżywcze

W soku z moreli znajduje się wiele cennych substancji, są źródłem witaminy A, tych z grupy B, C, K oraz minerałów, takich jak: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk czy mangan. Owoce te zawierają również beta-karoten, czyli prowitaminę witaminy A. 

Co ciekawe, w pestkach moreli obecna jest amigdalina, czyli witaminę B17, której przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe oraz chroniące organizm przed rozwojem wielu chorób. Mówi się nawet, że substancja ta ma zapewniać długowieczność.

W morelach nie brakuje w nich również błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego oraz dba o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Wpływa również na uczucie sytości. Warto jednak wspomnieć, że najwięcej cennych składników organizm przyjmuje, kiedy spożywamy całe owoce. W 100 g moreli znajduje się ok. 48 kcal, jeden średniej wielkości owoc bez pestki waży natomiast ok. 45 g. Do przygotowania szklanki soku z moreli, będziemy natomiast potrzebować kilku sztuk. 

Jakie właściwości ma sok z moreli?

Morele cenione są ze względu na zawartość beta-karotenu, który ma silne działanie antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki, ma właściwości przeciwstarzeniowe oraz wspiera ochronę organizmu przed nowotworami. Ma on korzystne działanie na kondycję skóry, wspiera produkcję kolagenu, dzięki czemu pomaga zachować jędrność i elastyczność skóry, a także zachowanie mocnych włosów i paznokci. Beta-karoten wpływa także na utrzymanie pięknej opalenizny. Ma on również pozytywny wpływ na układ immunologiczny, pomaga zwalczać infekcje. Warto wspomnieć również o tym, że prowitamina witaminy A wspiera prawidłowe widzenie oraz chroni oczy przed chorobami. 

Sok z moreli ma również właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo spora dawka potasu, który zapewnia równowagę kwasowo zasadową, korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, między innymi wspomagają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Ponadto, dzięki sporej zawartości żelaza, morelowy sok polecany jest także osobom, które zmagają się z anemią. 

Napój ten ma również działanie wspierające układ nerwowy, pomaga między innymi niwelować skutki stresu, działa odprężająco, pomaga się zrelaksować, a także wesprze twoją koncentrację.

Kto powinien pić sok z moreli?

Po sok z moreli powinny sięgnąć osoby, które problemy z nadciśnieniem tętniczym, zawartość magnezu i potasu, pomoże utrzymać je na prawidłowym poziomie. Morelowy sok poleca się osobom, które chcą zadbać o zdrowie wątroby, wspiera jej regenerację, a także chroni ją przed chorobami.

Sok lub smoothie z moreli będzie dobrym wyborem dla osób, które zmagają się z zaparciami, ponieważ zawiera on sposób błonnika pokarmowego, który reguluje prace jelit. Napój ten to również sposób, aby zadbać o urodę, regularnie pity sprawi, że twoja skóra nabierze zdrowe wyglądu, będzie promienna oraz odżywiona. Zawarte w nim witaminy i minerały wpłyną również na wzmocnienie włosów i paznokci. 

Witamina C oraz moc przeciwutleniaczy wpłynie również na poprawę odporności, dlatego, jeżeli często dopadają cię przeziębienia lub grypa, warto wzmocnić ją popijając ten pyszny sok. Ponadto witamina K, magnez oraz wapń wpłyną korzystnie na wzmocnienie kości, a także wesprą prawidłową pracę mięśni. 

Warto pamiętać o tym, że morele mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będą dobrym wyborem dla osób, które borykają się z cukrzycą lub insulinoopornością. 

Jak zrobić sok z moreli?

Przygotowanie soku z moreli nie jest niczym trudnym. Będziesz potrzebować jedynie: dwóch kilogramów dojrzałych moreli, dwóch litrów wody, cytryny oraz wybranego słodzika. Możesz użyć cukru, jeżeli jednak ograniczasz kalorie w diecie, lepiej wybrać: erytrytol, ksylitol lub stewię. 

Zacznij od umycia owoców, następnie przetnij je na pół i wyjmij pestki. Morele wrzuć do garnka, dodaj wodę i gotuj, aż do miękkości owoców. W międzyczasie możesz zbierać pianę z powierzchni garnka. Wyłącz grzanie i pozostaw napój do przestygnięcia. Przecedź owoce, najlepiej przetrzyj całość przez sitko z drobnymi oczkami, tak by pozostały na nim jedynie skórki. Do lekko ciepłego napoju dodaj wybrany słodzik, wymieszaj wszystko, aż się rozpuści. Dodaj sok z cytryny. Całość podgotuj, przelej do słoików, następnie je zapasteryzuj.  

Możesz również przygotować morelowe smoothie, wówczas nic się nie zmarnuje. Wystarczy, że zblendujesz morele z wodą, mlekiem roślinnym lub wodą kokosową. Do napoju warto dodać inne owoce, np. banany, truskawki czy maliny. 

Zobacz, w jakich przepisach nasi użytkownicy wykorzystali morele. 

1. Tarta pistacjowa z morelami

 Tarta pistacjowa z morelami Zobacz przepis

Tarta pistacjowa z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Placuszki z morelami

 Placuszki z morelami Zobacz przepis

Placuszki z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Knedle z morelami

 Knedle z morelami Zobacz przepis

Knedle z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto z morelami

 Ciasto z morelami Zobacz przepis

Ciasto z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Cantuccini z morelami

 Cantuccini z morelami Zobacz przepis

Cantuccini z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zimny deser z morelami

 Zimny deser z morelami Zobacz przepis

Zimny deser z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pomarańczowe ciasteczka z morelami

 Pomarańczowe ciasteczka z morelami Zobacz przepis

Pomarańczowe ciasteczka z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kompot z moreli do słoików na zimę

 Kompot z moreli do słoików na zimę Zobacz przepis

Kompot z moreli do słoików na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka ze szpinakiem i morelami

 Sałatka ze szpinakiem i morelami Zobacz przepis

Sałatka ze szpinakiem i morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Francuska tarta z morelami

 Francuska tarta z morelami Zobacz przepis

Francuska tarta z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Klasyczne ciasto z morelami

 Klasyczne ciasto z morelami Zobacz przepis

Klasyczne ciasto z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Morele w korzennym syropie

 Morele w korzennym syropie Zobacz przepis

Morele w korzennym syropie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 314

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 106

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4