Grill - temat specjalny

Aronia na 12 sposobów

Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia.

Fot. 123RF/Picsel

W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy, były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i pestycydów.

Ekologia z natury

Te warunki doskonale spełnia owocująca właśnie aronia. Jej krzewy są niezwykle wytrzymałe na ciężkie warunki glebowe, czy atmosferyczne - nie wymagają więc specjalnego nawożenia. Dodatkowo są odporne na rozmaite choroby oraz szkodniki nękające uprawy - dlatego też bardzo rzadko opryskuje się je szkodliwymi dla naszego zdrowia pestycydami. Można zatem uznać, że aronia - ze swej natury - jest ekologiczna.

Młodość oraz zdrowie - duże i małe

Owoce aronii hamują procesy starzenia oraz rozwój nowotworów. Naukowo udowodniono pozytywny wpływ aronii w profilaktyce raka jelita grubego, raka piersi oraz łagodzenie przykrych skutków chemio- i radioterapii. Te właściwości zawdzięczają obecności przeciwutleniaczy - antocyjanów, czyli ciemnych barwników. Ich stężenie jest tak wysokie, że nawet jeśli rozcieńczymy sok z aronii stukrotnie, zachowa on różową barwę.

W owocach aronii znajdziemy moc witamin - C, B2, B6, E, PP i P. To dlatego sok z aronii, dodany do gorącej herbaty, jest skutecznym lekiem na przeziębienie. Dodatkowo w cierpkich owocach występują tzw. pierwiastki śladowe, czyli te, których w naszych organizmach jest niewiele, a których przyjmowanie jest dla nas istotne. Mowa tu o miedzi, kobalcie, borze, licie, czy manganie, które mają dobroczynny wpływ zarówno na nasze ciało, jak i nerwy.

Reklama

Kwaśne, czyli dobre

Cierpkość i kwaskowatość aronia zawdzięcza taninom - procyjanidom. I mimo że często krzywimy się po wypiciu porcji soku z aronii, to jest to związek bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Dzięki niemu aronia skutecznie leczy biegunkę, zatrucia pokarmowe, a także choroby wrzodowe. Procyjanidy hamują także rozwój miażdżycy, obniżają ciśnienie i poziom tzw. złego cholesterolu oraz dbają o odpowiedni poziom glukozy i insuliny. Aronia tym samym polecana jest osobom w podeszłym wieku.

Najzdrowszym produktem jest czysty sok z aronii. Ze względu na jego wyrazisty smak, często rozcieńczamy go innymi sokami, np. jabłkowymi - na szczęście bez straty dla dobroczynnych właściwości. Równie zdrowe są rozmaite przetwory, dżemy, powidła, a nawet rozgrzewające nalewki. Także dodanie aronii do wypieków może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc sięgnąć po aronię, zanim ptaki oskubią jej krzewy!

Jeśli nie wiesz, co możesz przygotować z wykorzystaniem aronii, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Aroniówka

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Eton mess

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Szybkie ciasto z aronią

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Koktajl z aronią

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Ryba w sosie aroniowym

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Dżem z aronii i malin

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Sok z aronii

Fot. Aneta197601 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Ciasto z aronią

Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Rolada z kremem aroniowym

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Dżem aroniowy

Fot. Tradycujna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Aronia do mięs

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Nalewka z aronii

Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 958

15 min
13
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 184

30 min
2
30 min
3
Dania główne Kiełbaski po cygańsku

Kiełbaski po cygańsku to moja propozycja nie tylko na obiad ale też na kolacj...

Odsłon: 147

30 min
4
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1