7 nieznanych faktów o gruszce

Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do leczenia przeziębień. Do tej pory odkrywamy jej zdrowotne właściwości.

Źródła wykorzystane w artykule

Conceição de Oliveira M., Sichieri R, Sanchez "Moura A.Weight loss associated with a daily intake of three apples or three pears among overweight women" [w:] "Nutrition" 2003.

Jeanelle Boyer, Rui Hai Liu "Review: Apple phytochemicals and their health benefits" [w:] "Nutrition Journal" 2004.

Feskanich D., Ziegler R., Michaud D., Giovannucci E., Speizer F., Willett W., Colditz G. "Prospective study of fruit and vegetable consumption and risk of lung cancer among men and women" [w:] "Journal of the National Cancer Institute" 2000.

Xia Lia, Tingting Wanga, Bin Zhoua, Wenyuan Gaoa, Jingguo Caob, Luqi Huangc "Chemical composition and antioxidant and anti-inflammatory potential of peels and flesh from 10 different pear varieties (Pyrus spp.)" [w:] "Food Chemistry" 2014.

1 2
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 605

15 min
22
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1046

15 min
19
15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1