Ewa_Gotuje

6 przepisów na chrupiące panierki!

Masz dość nudnej panierki z bułki tartej i mąki? Sprawdź 6 przepisów na niezwykłe panierki, które wyczarują nowy smak niejednej potrawy! Bułka tarta nie musi być kwintesencją każdej panierki… Wykorzystaj nietypowe produkty i zaskocz znajomych!

Fot. 123RF/Picsel

Nieśmiertelna bułka tarta

Wiele osób nie wyobraża sobie kotleta schabowego czy rybki bez panierki. Kiedyś mamy i babcie same kruszyły pieczywo na panierkę do mięsa, ryb i krokietów. Tradycja broni się sama! Czasami do kuchni muszą wkroczyć nowości, aby odczarować smak nie jednej potrawy i bardziej ją podkręcić! Jeśli marzy ci się tradycyjny schabowy, wbij do talerza 1 jajko, dodaj sól, pieprz i całość wymieszaj. Obtocz w masie mięso lub rybę, a następnie zanurz w bułce tartej i odrobinie mąki. Prosto, smacznie i jak u mamy!

Panierka fit

Płatki owsiane, kukurydziane, żytnie czy gryczane to świetny zastępca typowej bułki tartej. Wrzuć wybrane płatki do blendera i dodaj ulubione przyprawy. Całość zmiel i obtocz nimi ulubione mięsa, ryby lub warzywa, uprzednio maczając je w jajku.

Panierka serowa

Przygotuj 4 łyżki płatków kukurydzianych, 1 jajko, 40 g sera parmezan, sól i pieprz. Całość wymieszaj i uzyskaną masę wykorzystuj do smażenia i pieczenia.

Słone przekąski

Miałeś gości na weekend i zostały ci spore ilości krakersów, chipsów i precelków? To też sposób na nietypową panierkę! Przekąski takie możesz zblendować lub rozkruszyć za pomocą wałka do ciasta. Kurczak zamoczony w jajku i obsypany panierką z chipsów paprykowych z pewnością zaskoczy bliską osobę!

Ziołowy zawrót głowy

Jesteś miłośnikiem aromatycznych ziół? Przygotuj pietruszkę, szałwię, bułkę tartą, oliwę, sól i pieprz. Do miski wsyp posiekaną natkę pietruszki, szałwię, sól, pieprz i bułkę tartą. Wlej do tego oliwę i całość dokładnie wymieszaj. Obtocz w przygotowanej masie kawałki kurczaka i wyłóż na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 225 stopniach Celsjusza.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Panierka z ziaren

Potrzebujesz soli, pieprzu, 1 jajko, pestki dyni, pestki słonecznika i płatki migdałowe. Pokrojone piersi z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Obtocz w rozmąconym jajku i zanurz w podprażonych pestkach dyni, słonecznikach i płatkach migdałów. Smaż na patelni na złoty kolor.

Panierka jak z KFC!

Złocista, aromatyczna, chrupiąca i naprawdę pyszna! Do przygotowania panierki potrzebujesz: 2 szklanki mąki pszennej, kopiastą łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego i pół łyżeczki soli. Marynatę stworzą: dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki czosnku sypkiego, łyżeczkę soli i pieprz oraz składniki na ciasto: dwa jajka, pół szklanki mleka, cztery łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej i pół łyżeczki soli.
Mięso pokrój w podłużne kawałki, wymieszaj ze składnikami marynaty i odstaw do lodówki na kilka godzin. Wyjmij na pół godziny przed smażeniem.
Do miski wbij jajka, wsyp oba rodzaje mąki i miksuj, stopniowo wlewając mleko. Na koniec dopraw solą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Składniki panierki wymieszaj w pojemniku z przykrywką. Kawałki kurczaka, przełóż do miski z ciastem, wymieszaj, następnie po 4-5 umieść w pojemniku z mąką, przykryj i potrząśnij. Smaż na głębokim oleju, aż kawałki będą złote. Po smażeniu kurczaka odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj w towarzystwie chrupiących frytek.
Nie masz czasu na szykowanie panierki? Wypróbuj gotowe panierki i sypkie marynaty, które z powodzeniem wyczarują chrupiącą skórkę! Sprawdź promocje w sklepie Allegro, a każdego dnia w twojej kuchni powstaną złociste stripsy, łagodne nuggetsy, skrzydełka i wiele więcej!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 51

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0