Ewa_Gotuje

3 pomysły na wyjątkowe ciasteczka

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, warto przygotować proste, ale wyjątkowo smaczne ciasteczka. Ich zrobienie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a wszystkie potrzebne składniki najpewniej już znajdują się w twojej kuchni. Oto 3 przepisy, które warto przetestować w najbliższym czasie.

Fot. 123RF/Picsel

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

  • 220 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g cukru brązowego 
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią Kamis
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie czekolady białe krople Kamis
  • 80 g suszonej żurawiny  

 Wykonanie

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj mąkę, wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników.
  3. Dodaj czekoladowe krople, żurawinę i ponownie wymieszaj.
  4. Formuj okrągłe kulki ok. 30g każda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz je, zachowaj odstęp między ciastkami, następnie piecz 18-20 min w 180℃.

Ciasteczka z białą czekoladą

Składniki

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie czekolady białe krople Kamis

Wykonanie

1     Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.

2     Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj suche składniki,

3     Wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników, dodaj krople białej czekolady i ponownie wymieszaj.

4     Formuj okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm i grubości ok 6-8 mm., ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między ciasteczkami, udekoruj pozostałymi białymi kroplami czekolady, piecz 13-15 min w 180℃.

Kruche ciasteczka z 3 czekoladami

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszek Do Pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka Cukier Wanilinowy Kamis
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie trzy czekolady duże kawałki Kamis (odłóż 2 łyżki do dekoracji)

Wykonanie

1     Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

2     Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj suche składniki.

3     Wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników, dodaj duże kawałki 3 czekolad, ponownie wymieszaj.

4     Formuj okrągłe kulki ok. 35 g każda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między kulkami, udekoruj pozostałymi dużymi kawałkami 3 czekolad, wstaw na 20 min do lodówki, następnie piecz 18-20 min w 180℃.

Źródło: materiały prasowe/Kamis

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 175

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29895

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 274

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0