Ewa_Gotuje

11 kulinarnych pytań do Jurka Owsiaka!

Jerzego Owsiaka nie trzeba nikomu przedstawiać. Jego Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to wydarzenie, którym co roku żyje cała Polska. Specjalnie dla Was dowiedzieliśmy się, jakie są jego kulinarne upodobania.

Jerzy Owsiak z wnuczką na Przystanku Woodstock. / fot. AKPA.PL

Czego nie może zabraknąć w kuchni Jurka Owsiaka? Jaka jest jego ulubiona przekąska, a jakie danie najlepiej wspomina z dzieciństwa? I dlaczego nie je owsianki? Wywiad w imieniu Smakera przeprowadziła wnuczka Jurka - Maja!

1. Moja ulubiona potrawa to sałatka jarzynową, którą robię sam.

2. Najlepsza przekąska to dobry śledzik z cebulką.

3. 3 rzeczy bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu to ścierka, bo cały czas muszę coś czyścić. Nauczyłem się tego od najlepszych kucharzy na świecie. W kuchni zawsze trzeba coś wytrzeć, więc ścierka jest potrzebna. I mały, ostry nożyk za 15 zł.

4. Moja pierwsza książka kucharska to list z Włoch do żony Dzidzi. Opisywałem jej w nim świetną potrawę: smażone pomidory, które przygotowali tam dla nas organizatorzy festiwalu. Pomidor przekrojony na pół z wydrążonym środkiem. W środku pomidor wymieszany z bułką tartą, i to wszystko położone na rozżarzonej płycie na piecu.

5. Moje największe kulinarne odkrycie to to, że tequilę można z truskawką pić. Wcześniej myślałem sobie: Jak można truskawki podać z tequilą? A to się okazuje super sprawa.

6. Nigdy nie zjem żadnych kasz mlecznych ani owsianki z mlekiem - ohyda! Pozostało mi to z dzieciństwa.

7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa to buraczki, ziemniaki, kotlet mielony! To jest absolutnie the best potrawa!

8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni to dużo pieprzu, papryki, chili. Bardzo lubię różne pieprze i różne rodzaje soli.

9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie - nie mam swoich restauracji, za to lubię zjeść sushi. Mam kilka miejsc, które znam i jak do nich pójdę, to wiem, że zjem dobre sushi.

10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę Metaxę.

11. Najlepsza piosenka do gotowania to cały repertuar. Jak gotuję - leci bardzo dużo muzy. Każdej muzy, która jest pod ręką.

11 pytań do Magdy Steczkowskiej. Kliknij!

Magda Steczkowska wywiad

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
28
15 min
6
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3