Grill - temat specjalny

11 kulinarnych pytań do... Basi Ritz!

Basia Ritz, zdobywczyni tytułu Master Chefa, jest coraz bliżej otworzenia własnej restauracji w Gdańsku. Trzymamy za nią kciuki! Podpytaliśmy ją też o kulinarne upodobania. Oto co nam zdradziła!

fot. Piotr Bolko

1. Moja ulubiona potrawa to...
Nie wiem, czy mogę to nazwać potrawą, ale to kromka świeżego chleba z masłem, dobrym żółtym serem i pachnącym pomidorem, posypanym kryształkami soli morskiej.

2. Najlepsza przekąska to...
Gorąca, chrupiąca ciabatta z oliwą.

3. 3 rzeczy, bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu...
Obejść się mogę :), ale wolę gotować, gdy mam mój nóż, sól morską i oliwę z pierwszego tłoczenia.

4. Moja pierwsza książka kucharska to...
Zeszyt z zapiskami mojej mamy.

5. Moje największe kulinarne odkrycie to...
Zrobione parę lat temu: zioła w deserach i ciastach. Uwielbiam!

6. Nigdy nie zjem...
Nigdy nie mów „nigdy"...

7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa...
Wszelkiego rodzaju zupy. Ale chyba najlepsza była mleczna z kluseczkami!

8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni...
Sól. Zbieram sól z całego świata!

9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie...
„Ritz" w Gdańsku. To moja własna, którą mam zamiar otworzyć! :)

10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę...
Uwielbiam szampana, lubię wino, ale jeżeli rzeczywiście coś „mocniejszego", to poproszę dobrze zmrożoną wódkę.

11. Najlepsza piosenka do gotowania to...
Jest ich wiele, zależy od nastroju i rodzaju dań, które przygotowuję.

Zobacz więcej: Wywiad z Basią Ritz. Kliknij!

wywiad z basią ritz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 36

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2