10 sposobów na odchudzanie bez żadnej diety ani ćwiczeń

Czy można schudnąć bez żadnej diety cud ani ćwiczeń? Oczywiście, wystarczy trochę pooszukiwać swój mózg. To od niego tak naprawdę zależy, ile zjadamy.

Fot. 123RF/Picsel

1. Jedz powoli

Pamiętaj, im wolniej jesz, tym szybciej się nasycisz! Aby informacja o pełnym żołądku doszła do mózgu i wywołała odpowiednią reakcję (odpowiednie hormony wywołają poczucie nasycenia i przyjemności), potrzeba trochę czasu. Dlatego jedz uważnie i powoli, dokładnie żuj każdy kęs. Możesz np. po każdym kęsie odkładać sztućce. Wszystkie chwyty dozwolone, by dać organizmowi czas na uświadomienie sobie, że zjadł już tyle, ile potrzebuje.

2. Żuj gumę

Żucie gumy pozwala nam zająć czymś buzię, kiedy mielibyśmy ochotę coś przekąsić. Oprócz tego, guma bez cukru wpłynie korzystnie na zapach z ust po jedzeniu.

Pobierz aplikację smaker

3. Pij wodę

Mózg czasem myli uczucie pragnienia z głodem. Po wypiciu szklanki wody będziesz wiedzieć, czy rzeczywiście jest właśnie pora na przekąskę.

Picie wody jest zalecane niezależnie od tego, czy się odchudzamy czy nie. Często zdarza się, że przez zabieganie, ciągły stres, alkohol, dużo kawy, nasze organizmy odwadniają się. Szklanki wody nie zastąpi puszka coli ani filiżanka kawy. Organizm nawodni - i przy okazji korzystnie wpłynie na zdrowie - zielona herbata.

4. Wyobrażaj sobie, że jesz coś bardziej kalorycznego

Tak! Według badań już samo wyobrażanie sobie, że je się coś kalorycznego (i w dużych ilościach) sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni.

5. Jedz często

Małe porcje co 3-4 godziny to zalecenie wielu dietetyków. Dzięki temu nie czujemy głodu w trakcie dnia, ale i nie objadamy się. Częste posiłki przyspieszają metabolizm, pozwalają szybciej chudnąć. Ale trzeba pamiętać, że porcje powinny być rzeczywiście niewielkie, jedzenie często dużych porcji nie przełoży się na zrzucone kilogramy!

Naukowcy twierdzą także, że regularność w posiłkach i spaniu przekłada się na lepsze zdrowie i szczuplejszą sylwetkę.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

6. Jedz tylko podczas... jedzenia

Jedzenie podczas oglądania telewizji sprawia, że opychamy się ponad miarę, bo nie zauważamy, jakie ilości pochłaniamy. Badacze ustalili, że jeśli rozpraszamy się podczas posiłku, zjadamy aż 70 proc. więcej.

Za „rozpraszacze" naukowcy uznali także innych ludzi. Najmniej zjadamy jedząc w samotności.

7. Jedz w jednym miejscu

Dobrze jest jeść zawsze w kuchni czy jadalni, a nie w innych pokojach czy przed komputerem. Dzięki temu z jedzeniem kojarzyć ci się będzie tylko jedno miejsce, a nie cały dom.

8. Zwróć uwagę na sztućce i talerze

Spróbuj korzystać z mniejszych talerzy niż zwykle. Dzięki temu nałożysz sobie nieco mniej obfitą porcję. Wybór mniejszej łyżeczki i widelczyka też będzie dobrym pomysłem, by jeść wolniej, a w efekcie trochę mniej.

Pamiętaj! Nigdy nie jedz prosto z paczki! Przesypuj wszystkie przekąski do mniejszej miseczki. Dzięki temu będziesz widzieć, ile tak naprawdę zjadasz.

9. Zwracaj uwagę na konsystencję

Konsystencja nie tylko wpływa na to, jak coś nam smakuje, ale też sprawia, że organizm może poczuć się najedzony bardziej lub mniej. Bardziej syci wszystko co jest gęste, kleiste. Sosy i zupy sycą, bo mają płynną konsystencję. Owsianka bardziej nasyci niż płatki owsiane w chrupiącej formie. Ale z drugiej strony chipsy smakują nam bardziej właśnie dlatego, że przyjemnie chrupią. Nie tylko zjadamy ich więcej, ale też później czujemy nasycenie.

Ale uwaga! Soki i napoje nie „działają" na podobnych zasadach. Po wypiciu soku jesteśmy podobnie nienajedzeni jak przed. A co gorsza, później zjadamy mniej więcej tyle samo, ile zjedlibyśmy nie wypiwszy soku. Osoby odchudzające się często wpadają w pułapkę picia kalorycznych, słodzonych lub słodkich soków nie zwracając uwagi na ich zawartość kaloryczną i ilość cukru jaką dostarczają.

10. Myj zęby

Mycie zębów po każdym posiłku nie tylko korzystnie wpłynie na stan zębów i dziąseł oraz na zapach z ust. Jeśli będziesz myć zęby po każdym posiłku, będziesz wysyłać do mózgu wiadomość, że skończył się czas jedzenia. Nie będzie się dzięki domagał dojadania, dokładki czy deseru. No i pamiętajmy o tym, że po myciu zębów smak potraw jest daleki od ideału...

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1