Grill - temat specjalny

10 pomysłów na obiad do pracy

Osiem godzin w pracy, a w środku dnia łapie nas wilczy głód. Nierzadko sięgamy wówczas po kaloryczne i niezbyt zdrowe przekąski. A może by tak zmienić tę rutynę?

Fot. 123RF/Picsel

Z badań wynika, że obiad w pracy oznacza dla statystycznego Polaka kanapkę jedzoną pośpiesznie przy komputerze. Tymczasem specjaliści wskazują, że zjedzenie odpowiedniego posiłku w pracy w znacznym stopniu przekłada się na naszą efektywność oraz kreatywność. Najedzeni lepiej i szybciej wykonujemy powierzone nam obowiązki, zwłaszcza jeżeli wymagają one od nas nie tylko siły, ale również logicznego myślenia.

Obiad w pracy a odchudzanie

Warto pamiętać, że zjadanie odpowiedniego obiadu w pracy, jest również nie zwykle istotne, gdy staramy się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Pomijanie posiłków to jeden z naszych najcięższych grzechów żywieniowych. Nie od dziś wiadomo, że głodówki wcale nie są skuteczną metodą odchudzania, a jedyne co mogą nam zagwarantować to efekt jojo. Zgodnie z zaleceniami dietetyków powinniśmy jeść o stałych porach, co najmniej pięć razy dziennie. Przeczekanie ośmiu godzin bez konkretnego posiłku jest jedną z najgorszych rzeczy, jakie możemy zrobić swojemu organizmowi.

Małe porcje, jedzone co trzy godziny, pozwolą nam zachować uczucie sytości przez cały dzień. Poranek rozpoczynajmy od solidnego śniadania, następnie w pracy zjedzmy drugie śniadanie, przekąskę oraz obiad. Po powrocie do domu wystarczy, że zjemy lekką kolację, dzięki której nie położymy się spać głodni.

Co zjeść w pracy?

W odpowiedzi na aktualne zalecenia WHO,Instytut Żywności i Żywienia ogłosił modyfikacje, jakie zaszły w podstawowej piramidzie żywienia. Dotyczą one większego spożycia błonnika pokarmowego oraz ograniczenia soli, cukru i tłuszczu. W nowej piramidzie podstawą żywienia są warzywa i owoce, to bogactwo witamin i ważnych składników odżywczych. Dlatego w ciągu dnia powinnyśmy jeść ich jak najwięcej w odpowiednich proporcjach (75% warzyw, 25% owoców).

Obiad i lżejsza wersja czyli coraz popularniejszy lunch powinny zawierać węglowodany (i być najbardziej kalorycznym posiłkiem), aby dodać nam energii w trakcie dnia pracy. Dlatego nie powinniśmy zostawiać jego spożycia na koniec dnia, po powrocie do domu. Zdaniem dietetyków na obiadokolację najlepiej wybrać zupę i/lub lekką sałatkę bogatą w białko i witaminy.

Może kanapki to wciąż łatwiejsza opcja, ale lunche w pudełkach mają same zalety. Oszczędzasz pieniądze. Masz kontrolę nad tym, co jesz. Poza tym to ciekawa alternatywa dla kanapki z serem i okazja do oderwania się od ekranu komputera. Brakuje Ci pomysłów na smaczny obiad do pracy? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Dzięki nim, kulinarna nuda w pracy z pewnością nie będzie ci straszna. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Orkiszowe bułeczki

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sałatka ziemniaczana z łososiem

Fot. Kuchniax2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Curry z ciecierzycy

Fot. Figazmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sałatka nicejska

Fot. Kuchnia24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kuskus z brokułami i indykiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Kotlety brokułowe

Fot. Eurydicegoesveganna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Bulgur z warzywami

Fot. Codziennosc-od-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Schab w soczewicy

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Tortille po grecku

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 24

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2