Grill - temat specjalny

Wiosenne potrawy w kuchni Ewy Wachowicz

W sobotę 09 kwietnia w Polsacie Ewa Wachowicz gotowanie zacznie się od kremu z pieczonego czosnku, następnie przedstawi dwie propozycje na świąteczny stół - nadziewane filety z piersi kurczaka oraz polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Na deser poda zaskakujący keks makowy. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Wczesna wiosna jest najlepszą porą na gruntowne porządki, a zbliżające się Święta Wielkiej Nocy są dodatkowym pretekstem do zadbania o dom, jak i całe obejście. Ściany z drewnianych bali można wprawdzie umyć urządzeniem, które wyrzuca z siebie strumień wody pod dużym ciśnieniem, ale każda góralka wie, że nie ma to jak szare mydło, szczotka i mozolne, staranne szorowanie – centymetr po centymetrze. I właśnie od tej czynności zacznie się kolejny odcinek programu! A ponieważ praca na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, to po takim wysiłku Ewa szybciutko uda się do kuchni. 

Gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dziś wiadomo, że to poczciwe warzywo jest znakomitym, naturalnym antybiotykiem. Z tego powodu warto jeść je jak najczęściej, dodając chociażby do masła, nacierając grzanki czy doprawiając różne potrawy. Ale to nie wszystko, bowiem równie dobrze sprawdzi się jako główny składnik – ot, chociażby kremowej zupy. 

Następnie autorka programu przedstawi dwie propozycje na świąteczny stół. Najpierw upiecze filety z piersi kurczaka, nadziewane papryką, oscypkiem i szpinakiem. Później zrobi polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym, które poda z kaszą i buraczkami. 

Na deser będzie zaskakujący keks makowy. Zobaczymy też jak odświeżyć ubiegłoroczną, wielkanocną palmę. 

„Ewa gotuje" odcinek 447 - emisja w sobotę 09 kwietnia o godzinie 10:20 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 31

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2