Grill - temat specjalny

Wiosenna kuchnia według Ewy Wachowicz

W kuchni Ewy Wachowicz zapanowała wiosna. W 451. odcinku programu Ewa Gotuje prowadząca postanowiła zaprosić widzów do ogrodu na wspólne wędzenie, a do gotowania użyła m.in. szparagów czy koperku. Było lekko, ale bardzo sycąco. Przekonaj się, jakie pyszności przygotowała tym razem gospodyni.

Fot. Polsat/materiały prasowe

Z tego artykułu dowiesz się:

7 maja o godz. 10:10 widzowie zasiedli przed telewizorami, żeby poznać kolejne tajniki kuchni Ewy Wachowicz. W 451. odcinku programu „Ewa Gotuje", gospodyni podzieliła się wspaniałymi przepisami na zupę koperkową z pulpetamitartę ze szparagami, przekąskę z wędzonych ryb i niezwykle delikatny deser. Odkryj wszystkie smaki, jakie w tym tygodniu zaproponowała Ewa Wachowicz.

1. Zupa cytrynowo-koperkowa z ryżem i pulpetami według Ewy Wachowicz

 Zupa cytrynowo-koperkowa z ryżem i pulpetami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa cytrynowo-koperkowa z ryżem i pulpetami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz rozpoczęła gotowanie od przyrządzenia aromatycznej zupy cytrynowo-koperkowej. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się lekka i typowo wiosenna, to dzięki dodatkowo ryżu i pulpetów jest naprawdę sycąca. Już po samych składnikach możesz zobaczyć, że zupa jest bogata w naprawdę wiele smaków. 

Co będzie zatem potrzebne do jej upichcenia? Przygotuj: marchewkę, cebulę i szalotkę, ryż, koperek, śmietankę 30%, cytrynę (aby wycisnąć z niej sok), masło (do sklarowania), mieloną łopatkę wieprzową, litr bulionu drobiowego, czerstwą kajzerkę i mleko (do jej namoczenia), jajko i miętę.

Dokładny przepis, jak zrobić zupę cytrynowo-koperkową z ryżem i pulpetami, przeczytasz, klikając w zdjęcie powyżej. 

2. Tarta ze szparagami według Ewy Wachowicz

 Tarta ze szparagami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Tarta ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Skoro kalendarz wskazuje na wiosnę, czas to wykorzystać również w kuchni. Do tego samego wniosku doszła Ewa Wachowicz i postawiła na sezonowy produkt, czyli szparagi. Jak stwierdziła gospodyni programu, można je grillować, smażyć na masełku na patelni albo... zapiec w pysznej tarcie.

Prowadząca podzieliła się z widzami przepisem na kruchą tartę ze szparagami. Wygląda apetycznie i pysznie smakuje, a dodatkowo można ją podać również wegetarianom. Przekonaj się, jak przyrządzić to danie główne, klikając w powyższe zdjęcie.

3. Wędzony pstrąg i halibut według Ewy Wachowicz

 Wędzony pstrąg i halibut według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Wędzony pstrąg i halibut / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz zaprosiła też swoich widzów do ogrodu, gdzie rozpoczęła wędzenie ryb. Wybrała pstrąga i halibuta, które najpierw wymoczyła w solance, a potem przez dwie godziny wędziła w specjalnie dostosowanej maszynie. Zobacz, jak krok po kroku przygotować wędzonego pstrąga i halibuta.

4. Pływające wyspy według Ewy Wachowicz

 Pływające wyspy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Deser Pływające wyspy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pod koniec programu Ewa Wachowicz zdradziła jeszcze przepis na lekki jak chmurka deser. Pływające wyspy to świetna propozycja na wiosnę i lato dla wszystkich miłośników słodyczy. Prowadząca przygotowała waniliowy sos, na którym ułożyła ubitą piankę. Samodzielnie stworzyła też karmelową dekorację, dokładnie tłumacząc, jak wykonać ją w domu. Taki deser nie tylko efektownie wygląda, ale i obłędnie smakuje - przekonaj się!

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
Przekąski Babeczki szpinakowe

Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...

Odsłon: 129

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

3