Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje" gospodyni postanowiła podzielić się z nami swoimi ulubionymi przepisami z tego regionu.

Fot. materiały prasowe Polsat

Warto pamiętać, że śląska kuchnia to nie tylko rolady, karminadle i kluski. Region ten ma nam do zaoferowania znacznie więcej pysznych dań i właśnie to postanowiła udowodnić nam Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku programu "Ewa gotuje". Zainspirowana spotkaniem z Adamem Borowiczem - mistrzem kuchni śląskiej - gospodyni przygotowała sycący i niedrogi obiad, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Pierwszym daniem była treściwa zupa w stylu zero waste. Ajlauf to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztek niedzielnego rosołu, dzięki czemu zyskujecie pewność, że w waszych kuchniach nic się nie zmarnuje. Lane kluseczki okazują się równie dobrym dodatkiem do tej zupy co tradycyjny makaron. W tej wersji z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. 

1. Śląski Ajlauf

 Śląski Ajlauf Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Czym byłby śląski obiad, bez treściwego drugiego dania? Tym razem nie były to rolady z modrą kapustą, a coś znacznie szybszego i łatwiejszego do przygotowania. Garnuszek górnika według Ewy Wachowicz przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych potraw, które możemy przygotować w jednym garnku. Delikatne mięso, skryte pod aromatycznym sosem warzywnym dosłownie rozpływa się w ustach i nie potrzebuje już żadnych dodatków. 

2. Garnuszek górnika

 Garnuszek górnika Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser  Ewa Wachowicz przygotowała intrygujące jabłka w szlafrokach. Cóż to takiego?To nic innego jak poczciwe owoce jabłoni nadziane powidłami i otulone kruchym ciastem. Jeśli skorzystacie z przepisu naszej ulubionej gospodyni, przekonacie się, że ten efektowny deser można przygotować w kilkanaście minut. 

3. Jabłka w szlafrokach

 Jabłka w szlafrokach Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gościem specjalnym w 458. odcinku programu "Ewa gotuje" był Adam Borowicz, który podzielił się z widzami swoją bogatą wiedzą na temat kuchni górnośląskiej. Zdradził również, które potrawy z tego regionu należą do jego ulubionych, oraz na co warto zwracać uwagę w czasie ich przygotowywania, aby miały autentyczny i niepowtarzalny smak. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Jak wyglądały wykopki w PRL-u?

Delikatne i aromatyczne kopytka dyniowe. Ten przepis posmakuje nawet niejadkom! »

Domowa mikstura na ból gardła

Jak oszczędzać prąd w domu? 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 29

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1974

60 min
11
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 526

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0