Ewa_Gotuje

Regionalna kuchnia według Ewy Wachowicz

W najsmaczniejszym programie kulinarnym „Ewa gotuje”, prowadząca pokazała, jak wykonać tradycyjne przepisy kuchni beskidzkiej. Koniecznie zapiszcie receptury, gwarantujemy, że będziecie po nie często sięgać.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz wybrała się na wycieczkę do Beskidu Śląskiego, gdzie spotkała Adama Borowicza. Ten przesympatyczny kucharz, znany jako juror w Family Food Fight, od kilku lat mieszka w Ustroniu, dlatego doskonale wie, z czego słynie kuchnia beskidzka.

Ze względu na niezbyt żyzną glebę w rejonach Beskidu, tamtejsze potrawy są nieskomplikowane i bazują na prostych składnikach. Kuchnia regionalna słynie z serwów i potraw przygotowywanych na mleku lub kefirze.

Chuda Jewa według Ewy Wachowicz

 Chuda Jewa według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Chuda Jewa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa zainspirowana spotkaniem, na pierwsze danie postanowiła przygotować serulę, w Beskidzie znaną pod nazwą „Chuda Jewa”. Tradycyjnie robi się ją na bazie wody, ale gospodyni sięgnęła po serwatkę. Do garnka trafiła również maślanka, śmietana i bryndza, a także kminek wraz z czosnkiem i solą utarty w moździerzu. Zupę podała ze skwarkami i kromką domowego chleba.

Poleśniki według Ewy Wachowicz

 Poleśniki według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Poleśniki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie prowadząca zaproponowała poleśniki. Sama uwielbia placki ziemniaczane, ale nie przepada za nadmiarem tłuszczu, jakim nasiąkają po smażeniu. Dlatego masę ziemniaczaną ułożyła na liściach kapusty i upiekła w „trąbie” (śląska trąba to krakowski szabaśnik – czyli piekarnik). Placki można serwować wraz z liśćmi lub solo, jedyne czego nie może zabraknąć, to dodatku kwaśnej śmietany.

Buchta z rodzynkami według Ewy Wachowicz

 Buchta z rodzynkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Buchta z rodzynkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po uczcie z zupy i placków przyszedł czas na deser. Gospodyni upiekła tradycyjną drożdżową buchtę. Jedyną zmianą, jaką dokonała w przepisie to sposób podania. Zamiast całe ciasto przełożyć do formy, przygotowała z niego małe bułeczki, dzięki którym po upieczeniu, ciasto można podzielić bez użycia noża.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 668

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 209

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0