Grill - temat specjalny

Najlepsze przysmaki z kuchni Ewy Wachowicz

W 475. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprosiła widzów do swojego krakowskiego domu, w którym przygotowała szybkie i nieskomplikowane dania. Wielu osobom ich smak z pewnością przypomni proste i sycące przekąski z dawnych lat, które zawsze ekspresowo znikały z talerzy.

Ewa Wachowicz podzieliła się nowymi przepisami z widzami programu "Ewa Gotuje" / Fot. Materiały prasowe/Polsat

Po 3 tygodniach w zaśnieżonych Beskidach, Ewa Wachowicz powróciła do Krakowa, więc kolejny odcinek został nagrywany w jej domu na Woli Justowskiej. W zaciszu swojej kuchni przygotowała kilka wyjątkowo smacznych, a jednocześnie bardzo prostych dań, idealnych na każdą okazję i porę roku. W 475. odcinku programu "Ewa Gotuje", królowały swojskie smaki, którym z pewnością nikt się nie oprze. Koniecznie zapiszcie sobie poniższe przepisy, bo będziecie do nich często powracać. 

Krzątanina w kuchni rozpoczęła się od przygotowania domowego chleba bez glutenu – na białkach i siemieniu lnianym, z dodatkiem ziaren słonecznika i czarnuszki. Jeśli do tej pory przygotowanie domowego pieczywa kojarzyło wam się z trudnym i mozolnym zadaniem, ten przepis z pewnością to zmieni.

Do pieczywa autorka programu podała cebulę podsmażoną na słoninie. Właśnie taką potrawę często robiła mama Ewy i jest to jeden z ulubionych smaków jej dzieciństwa. Do zrobienia tego prostego dodatku będziecie potrzebować zaledwie 3 składników. A efekt? Przekonajcie się sami!

Kolejne danie powstało zgodnie z zasadą – proste składniki, niezwykła kompozycja. Był  to filet z kurczaka z boczniakami, zapieczony w cieście francuskim zaplecionym tak, jak zaplata się warkocz. Tak podany kurczak sprawdzi się zarówno w roli dania głównego, jak i efektownej przekąski na różnego rodzaju przyjęciach.

4. Blok czekoladowy według Ewy Wachowicz

 Blok czekoladowy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała blok czekoladowy, czyli kultowy wyrób z czasów PRL-u. Lata temu powstawał z niskiej jakości czekolady i mleka w proszku. Tymczasem jeśli użyjemy czekolady dobrej jakościowo i mleka skondensowanego,a całość naszpikujemy bakaliami, blok będzie prawdziwym hitem!

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »  

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 1009

15 min
13
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 546

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1