Kuchenne podróże z Ewą Wachowicz

Kuchnia Ewy Wachowicz bazuje na świeżych, prostych i łatwo dostępnych produktach, które można bez problemu dostać w sklepie lub wyhodować w przydomowym ogródku. Tak było i tym razem. Ewa na początku odcinka zdradziła widzom, jak z krowiego mleka zrobić prawdziwy wiejski twaróg – kluczowy składnik głównego dania. Zabrała również widzów na wycieczkę do pobliskiej bacówki, gdzie powstają pyszne, góralskie sery.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz w swoich przepisach często nawiązuje do korzeni i smaków dzieciństwa. Tym razem był to typowo wiejski produkt, taki jak twaróg. Do jego przygotowania Ewa wykorzystała świeże mleko prosto od krowy, które gospodyni przelała do kamionki i odstawiła na dwa dni w ciepłe miejsce. Dzięki temu uzyskała kwaśne mleko. Podobny efekt można uzyskać również, korzystając z zakupionego w sklepie mleka w plastikowej butelce. Do tego celu najlepiej wybrać produkt pasteryzowany w niskiej temperaturze. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego dwóch łyżek kwaśnej śmietany.

Domowy ser biały według Ewy Wachowicz

 Domowy ser biały według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Domowy ser biały według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domowe kwaśne mleko Ewa przełożyła do garnka i postawiła na kuchence. Dobrze uwarzony ser powinien być podgrzewany na niewielkim ogniu przez około godzinę. Po tym czasie należy odcedzić ser przez pieluchę tetrową, delikatnie odcisnąć z nadmiaru serwatki i zostawić do odcieknięcia na kilka godzin.

Pozostałą serwatkę można wypić lub wykorzystać do zupy. Jest bardzo zdrowa, dlatego nie warto jej wylewać.  

Vichysoisse według Ewy Wachowicz

 Vichysoisse według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Vichysoisse według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się niesamowicie prosta i smaczna zupa, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten francuski klasyk smakiem przypomina naszą tradycyjną, polską kartoflankę, podaną w postaci gęstego kremu. Zupa zabielona kwaśną śmietaną oraz doprawiona świeżo zmielonym, białym pieprzem i solą smakuje rewelacyjnie.

Makaron z serem i truskawkami według Ewy Wachowicz

 Makaron z serem i truskawkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Makaron z serem i truskawkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Każdy ma swoje ulubione danie z dzieciństwa. Ewa Wachowicz jako mała dziewczyna uwielbiała zajadać się makaronem z twarogiem i truskawkami. To niezwykle proste, smaczne i tanie danie Ewa nieco udoskonaliła. Do umytych i skrojonych w ćwiartki truskawek dodała odrobinę syropu klonowego oraz kilka świeżych listków mięty. Twaróg gospodyni doprawiła cynamonem i białym cukrem. Ugotowany makaron przełożyła do palonego masła. Tak skomponowane danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Sorbet arbuzowo-malinowy według Ewy Wachowicz

 Sorbet arbuzowo-malinowy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sorbet arbuzowo-malinowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec odcinka Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić domowy, orzeźwiający sorbet. Pracę nad deserem gospodyni rozpoczęła od usunięcia wszystkich pestek z arbuza, którego następnie pokroiła i włożyła do wysokiego naczynia. Dodała do niego maliny. Owoce dosłodziła miodem oraz doprawiła sokiem z limonki. Następnie wszystkie składniki zmiksowała, przelała do szklanego naczynia i wstawiła do zamrażalnika na sześć godzin. Deser warto mieszać co około pół godziny, tak aby uzyskał idealną konsystencję.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Przetwory Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Sprawdź, co poleca jej córka »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 29

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1974

60 min
11
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 526

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0