Ewa_Gotuje

Klasyka polskiej kuchni w wydaniu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz lubi powracać do tradycyjnych przepisów. Tak było i tym razem! W 461. odcinku gospodyni programu pokazała, jak zrobić aromatyczny, klarowny rosół, a składniki pozostałe po gotowaniu zupy zamienić w sycące i pełnowartościowe posiłki.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz nie próżnuje w kuchni. Tym razem przygotowała dla widzów aż pięć interesujących przepisów, które z powodzeniem można odtworzyć samodzielnie, korzystając z łatwo dostępnych produktów. Receptury, jakimi podzieliła się w autorskim programie, powinny przypaść do gustu wszystkim oszczędnym gospodyniom, które szanują każdy składnik swoich dań. 

Sos rumiany według Ewy Wachowicz

 Sos rumiany według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sos rumiany według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W jednym z poprzednich odcinków Ewa Wachowicz użyła rumianego sosu, nazywanego również demi glace i obiecała, że pokaże, jak przygotować go samodzielnie. Jak powiedziała, tak zrobiła! Zaczęła od kości wołowych, które posmarowała przecierem pomidorowym. Dłożyła do nich marchewkę, pietruszkę selera i cebulę i zapiekła na rumiany kolor. Na koniec dodała do garnka wodę, czerwone wino, liście laurowe oraz ziele angielskie. Składniki przykryła i gotowała na wolnym ogniu przez wiele godzin.

Rosół na kurze i kaczce według Ewy Wachowicz

 Rosół na kurze i kaczce według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rosół na kurze i kaczce według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Królowa polskich zup. Mowa oczywiście o rosole, który Ewa Wachowicz przygotowała na solidnej porcji mięsa. W jej skład wchodzą: połowa wiejskiej kury, kacze udka ze skórą, żołądek i serduszko. W zupie nie zabrakło również warzyw, tj.: marchewek, pora, selera, pietruszki, czosnku i opalanej cebuli.

Dla podkręcenia smaku Ewa Wachowicz do zupy dodała również suszone grzyby, łyżkę sosu sojowego oraz sól. Wywar gospodyni gotowała przez około trzy godziny na wolnym ogniu. Gotowy rosół podała w nietypowy sposób – zamiast makaronu wykorzystała ziemniaki, które później posłużyły jej do przyrządzenia kolejnego posiłku.

Pasztet w słoiku według Ewy Wachowicz

 Pasztet w słoiku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pasztet w słoiku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie każdy przepada za gotowanym mięsem z rosołu. Zamiast wyrzucać, można wykorzystać je np. do zrobienia domowego pasztetu. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na ekspresowy pasztet z kurczaka i kaczki, z dodatkiem wątróbki oraz części rozgotowanych warzyw z rosołu. Wszystkie składniki pasztetu gospodyni przepuściła przez maszynkę do mielenia mięsa. Do rozdrobnionych produktów dodała pół szklanki rosołu oraz majeranek i przyprawy. Gotowy pasztet przełożyła do słoików i zapasteryzowała, korzystając z piekarnika. 

Sałatka na warzywach z rosołu według Ewy Wachowicz

 Sałatka na warzywach z rosołu według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sałatka na warzywach z rosołu według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Marchewka, pietruszka i seler z rosołu zyskały drugie życie. Gospodyni zrobiła na ich bazie pyszną sałatkę jarzynową, której smak wzbogaciła o groszek konserwowy, ogórki kiszone, ziemniaki oraz sos na bazie majonezu, musztardy, kwaśnej śmietany i pieprzu.

Strucla z borówkami według Ewy Wachowicz

 Strucla z borówkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Strucla z borówkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz zaserwowała drożdżowe strucle z borówkami i słodką kruszonką. Przygotowanie deseru zaczęła od ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu odstawiła na godzinę do wyrośnięcia. Nadzienie do strucli gospodyni wykonała na bazie borówek połączonych z wodą, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Składniki na farsz gospodyni przełożyła do garnka i zagotowała. Tak powstał pyszny borówkowy budyń. Z podanego przepisu Ewa Wachowicz zrobiła dwie sporej wielkości strucle.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 135

30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 356

30 min
11
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3