Grill - temat specjalny

Jubileuszowy, 500. odcinek „Ewa gotuje”

„Ewa gotuje” gości na antenie telewizji Polsat już od 2007 roku. Podczas ostatnich 16 lat widzowie mogli poznać wiele ciekawych przepisów autorstwa Ewy Wachowicz. Z okazji 500. odcinka również nie zabrakło kulinarnych inspiracji. Gospodyni, oprócz receptur na swoje dania, odsłoniła także kulisy nagrywania programu.

500. odcinek „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

500. odcinek „Ewa gotuje” przywitał widzów nową czołówką, która została zmontowana z ujęć wybranych odcinków, nakręconych od początku istnienia programu. Przywitanie gospodyni również różniło się od tradycyjnego. Pokazała tajniki nagrywania ujęć i kuchenną krzątaninę ekipy, która przygotowuje ją do wystąpienia przed kamerą.

Rosół na perliczce z domowym makaronem według Ewy Wachowicz

 Rosół na perliczce z domowym makaronem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rosół na perliczce z domowym makaronem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz ugotowała rosół na perliczce z domowym makaronem. Jest to już jej 18. rosół, który pokazała w programie. Przyrządzenie zupy zaczęła od przełożenia mięsa do garnka z wodą. Do środka dodała sporą porcję warzyw, w tym: selera, pietruszkę, marchewkę, pora i opaloną cebulę. Wywar posoliła. W trakcie gotowania Ewa zebrała z góry szumowinę. Dla głębi smaku bulion gospodyni doprawiła gwiazdkami anyżu, listkami laurowymi, ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą szafranu i pęczkiem lubczyku. Rosół gotowała na wolnym ogniu przez 2 godziny. W tym czasie zajęła się przygotowaniem domowego makaronu.

Na stolnicę wysypała pół kilograma mąki, zrobiła wgłębienie, do którego wbiła jedno całe jajko i około 6 żółtek. Mąkę zagarnęła do środka i zagniotła gładkie jednolite ciasto, które następnie przykryła miską i odstawiła na około 30 minut. Po tym czasie Ewa Wachowicz przystąpiła do rozwałkowania ciasta na cienkie placki. Powiesiła je na drążku, żeby przeschły. Ten zabieg sprawił, że podczas zwijania w rulon, ciasto się nie posklejało. Cieniutko pokrojony makaron ugotowała we wrzącej, osolonej wodzie.

Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku według Ewy Wachowicz

 Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne dla Ewy Wachowicz przygotował znany i ceniony szef kuchni - Mateusz Gessler. Były to polędwiczki wieprzowe w boczku serwowane z pysznym purée ziemniaczanym, z pudrem z grzybów. Pracę nad potrawą rozpoczął od marynaty do wieprzowiny, która powstała ze słodkiej i ostrej papryki, imbiru, pudru z suszonych grzybów oraz oleju z pestek winogron. Zrobił również marynatę do boczku, którym owinął przyprawiony wcześniej kawałek mięsa. Do tego celu wykorzystał powidła i musztardę z gorczycą. Obsmażone i zamarynowane polędwiczki polał winnym sosem i wstawił do rozgrzanego piekarnika na zaledwie 12 minut. Potrawę zaserwował z prawdziwym francuskim purée ziemniaczanym, doprawionym pudrem z grzybów.

Panettone, czyli babka po włosku według Ewy Wachowicz

 Panettone, czyli babka po włosku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Panettone, czyli babka po włosku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W jubileuszowym odcinku nie zabrakło również deseru. Tym razem Ewa Wachowicz pokazała, jak upiec słynną włoską babkę panettone. Przepis składa się z dwóch ciast drożdżowych. Pierwsze ciasto Ewa zrobiła na świeżych drożdżach, ciepłej wodzie, cukrze i mące. Składniki wymieszała, miskę przykryła folią spożywczą i ostawiła na 12 godzin.

Pod koniec wyrastania przygotowała drugie ciasto drożdżowe, do którego użyła miękkie masło utarte z cukrem, jajka, żółtka i skórkę otartą z pomarańczy. Do ciasta dodała świeże drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie oraz mąkę. Masę wyrobiła dłońmi.

Następnie gospodyni połączyła w misce dwa rodzaje ciasta. Dodała jeszcze odrobinę mąki. Składniki wyrobiła na gładką, jednolitą masę. Ciasto odstawiła w ciepłe miejsce na około godzinę.

Do wyrośniętego ciasta drożdżowego Ewa dodała namoczone w rumie rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Babkę panettone ponownie odstawiła do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie napowietrzyła ciasto, miskę przykryła ściereczką i odstawiła w ciepłe miejsce. Czynność powtarzała co 20 minut, około 3-4 razy.

Na koniec babkę panettone gospodyni przełożyła do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarowała roztrzepanym jajkiem. Wypiek udekorowała płatkami migdałów. Ciasto jeszcze raz odstawiła do wyrośnięcia, następnie wstawiła do piekarnika i piekła przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto odwróciła do góry dnem i zawiesiła w powietrzu przy użyciu szpikulców do szaszłyków. Dzięki temu upieczone ciasto pozostało niebywale puszyste i smaczne.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 500. odcinek

Autor: Diana Polska-Pękala

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3600

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 181

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14989

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4