Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Zupa szpinakowa, racuchy drożdżowe i blamanż

W sobotę 24 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje obiad, jakiego jeszcze nie było! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Lubicie szpinak? Młody szpinak jest znakomitym składnikiem wiosennych sałatek, ale równie dobrze można zrobić na nim zupę. I właśnie od tej potrawy Ewa Wachowicz rozpocznie gotowanie w swojej kuchni. Do tego wiosennego dania oprócz świeżego szpinaku są niezbędne: szalotki z cybuchami, czosnek, masło klarowane, sok z cytryny, sól, wywar jarzynowy, śmietanka, pieprz biały, do przyprawienia gałka muszkatołowa, a do podania ser feta. I pyszna wiosenna zupa gotowa!

Po zupie pora na danie główne. Tym razem będzie inaczej niż zwykle, bo drugie danie będzie na słodko! Ewa zrobi drożdżowe racuchy z domową konfiturą. Do przygotowania tej potrawy będą potrzebne: mąka, świeże drożdże, cukier, mleko, jajko, cukier wanilinowy, sól, masło klarowane. A do podania słodkiego dania: cukier puder oraz ulubiona domowa konfitura przyozdobiona listkiem mięty.

Po obiedzie gospodyni pokaże, jak zrobić szybki mus malinowy z mrożonych owoców, cukru pudru, cukru waniliowego i soku z cytryny. Taki sos malinowy doskonale sprawdzi się do domowych wypieków lub innych słodkości na stole.

Na deser Ewa zaserwuje blamanż! Co to takiego? Obłędny w smaku mleczny deser, który jest zagęszczony żelatyną i podawany na zimno. Do przygotowania tego przysmaku trzeba przygotować: migdały, tłuste mleko, miód, żelatynę, wysokoprocentową śmietanę. A do podania przygotowany wcześniej sos malinowy i miętę do zwieńczenia deseru.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 24 kwietnia w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zupa szpinakowa, racuchy drożdżowe i blamanż migdałowy na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 134

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 96

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47107

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0