Ewa gotuje: Sałatka na start, żeberka na obiad i tarta na deser!

W sobotę 9 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz na początek przygotuje tradycyjną sałatkę szwajcarską. Na danie główne zrobi żeberka w sosie pieprzowym. Na koniec upiecze tartę z białą czekoladą i owocami leśnymi. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszą potrawą będzie sałatka szwajcarska, z prostych składników: szynki konserwowej, sera żółtego, np. Ementaler, ogórków konserwowych, cebuli, natki pietruszki oraz soli i pieprz.. Sałatkę Ewa doprawi sosem winegret z octu jabłkowego, musztardy ostrej lub miodowej oraz oliwy.

Na danie główne będą pieczone żeberka, a do nich sos z zielonego pieprzu. Do przyrządzenia tej potrawy należy przyszykować: żeberka wieprzowe, sól, kefir, czosnek, sos sojowy, musztardę miodową, paprykę ostrą i słodką w proszku, majeranek, pieprz ziołowy, śmietankę oraz zielony pieprz marynowany. Żeberka w sosie pieprzowym świetnie smakują z gotowaną kukurydzą.

Do pikantnych żeberek świetnie będą pasowały śliwkowe pikle. Śliwki węgierki, ziele angielskie, goździki oraz kardamon lub laskę wanilii Ewa zaleje zalewą, która powstanie z mieszanki: wody, czerwonego octu winnego, szklanka miodu i soli.

Ponadto Ewa pokaże, jak zrobić pikle z cukinii. Do słoików oprócz cukinii trafią: sól, kolendra, gorczyca, pieprz kolorowy, curry i czosnek. A składniki zalewy to: woda, cukier, ocet, miód i sól.

Na deser Ewa zrobi tartę z kremem na bazie białej czekolady i położy na niej mnóstwo borówek. Do ciasta będą potrzebne: mąka, masło, sól, cukier puder, żółtko jajka i zimna woda. W kremie znajdą się: śmietanka kremówka 30%, biała czekolada, śmietana i żelatyna. Tartę z białą czekoladą i borówkami gospodyni udekoruje porzeczkami i melisą cytrynową.
Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 9 października w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 430 - emisja w sobotę 9 października o 10.10 w Polsacie!

"Ewa gotuje": Sałatka na start, żeberka na obiad i pyszna tarta na deser! na INTERIA.TV.

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
15 min
2
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 42

30 min
4
Ciasta Szybkie ciasto z galaretką i owocami

Prościutkie ciasto z truskawkami i galaretką to znakomity pomysł na weekendow...

Odsłon: 99

15 min
2
Sałatki Sałatka curry

Sałatka curry to wyjątkowo aromatyczna i nieco ostra propozycja na pożywny lu...

Odsłon: 7902

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0