Grill - temat specjalny

Ewa gotuje: Dania na start jesiennego sezonu!

Zgłodnieliście przez wakacje? Czas na nowe smaki! Już w sobotę 4 września o godzinie 10:10 w Polsacie startuje 33. sezon programu „Ewa gotuje”! W pierwszym po wakacyjnej przerwie odcinku Ewa Wachowicz zaprosi widzów do swej ogrodowej kuchni w Zawoi. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jest jeszcze ciepło i oby takich dni było jeszcze wiele do końca lata! Dlatego Ewa Wachowicz na początek zaprosi na chłodnik inspirowany andaluzyjskim gazpacho. Tej jesieni gospodyni zaserwuje dużo potraw regionalnej kuchni polskiej i światowej. Do przygotowania zupy na zimno będą potrzebne: żółte pomidory, papryka żółta, melon, czosnek, ocet jabłkowy, oliwa, sól i pieprz. Zmielone składnik potrawy trzeba schłodzić albo zalać nią kostki lodu i powstanie chłodnik. Smak przed podaniem dopełnią: grzanki na maśle, kilka truskawek, bazylia i oliwa. Z tym pysznym chłodnikiem można biesiadować pod chmurką korzystając jeszcze z letniej pogody!

Po zupie na zimno pora na danie główne na gorąco. Ewa przyrządzi luzowane, czyli bez kości udka kurczaka z rusztu i poda je z surówką z kapusty pekińskiej. Do tej potrawy należy przyszykować: udka kurczaka, solankę z soli i wody, marynatę ze składników: olej ryżowy, ostra musztarda, słodka papryka wędzona, papryka ostra, pieprz ziołowy, curry i kmin rzymski oraz glazurę z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu i czosnku. Danie dopełni surówka, w skład której wejdą: kapusta pekińska marchewka, jogurt, majonez, czosnek, listki mięty oraz sól i pieprz do smaku.

Paprykę można kupić przez cały rok, ale teraz jest najsmaczniejsza, najzdrowsza i najtańsza. Dlatego warto ją właśnie w tym okresie zamknąć w słoiku, np. w takiej potrawie jak ajvar. Do tego bałkańskiego przepisu, który Ewa przywiozła z podróży trzeba mieć: paprykę czerwoną, bakłażana, czosnek, sok z cytryny, miód, oliwę, sól i pieprz. Ajvar to sos wielu zastosowań: można nim smarować chleb, może być dodatkiem do makaronu czy też dipem do pieczonych mięs.

Po obiedzie i przetworach z papryki czas na coś słodkiego! Ewa zaprosi na ciasto o bardzo intrygującej nazwie - próźniak. To najprostsze ciasto na świecie, do którego trafią: jabłka, jajka, cukier, cynamon, mąka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, żurawina i cukier puder do dekoracji.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 4 września w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

"Ewa gotuje": W sobotę początek nowego sezonu na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 32

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2