Tymiankowa szarlotka - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Marysia zaprezentowała przepis na szarlotkę z tymiankiem.

Tymiankowa szarlotka - przepisy z

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g chłodnego masła
  • 3 jajka
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka do podsypania ciasta
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 1 żółtko

Krem angielski

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 laska wanilii

Nadzienie

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki pektyny
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z 2 pomarańczy i 2 cytryn
  • łyżka posiekanych listków tymianku

Podanie

  • kilka gałązek tymianku do dekoracji

Ciasto

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Mąkę, cukier, masło, jaja i proszek do pieczenia zmiksować. Ciasto włożyć na chwilę do lodówki. Podzielić je na części w stosunku 1:2. Większą częścią wyłożyć formę. Podpiec 15-20 minut do zarumienienia. Posypać blat kaszą manną, a następnie nałożyć nadzienie i przykryć pozostałą częścią ciasta (tworząc z wierzchu kratkę). Posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec 45 minut.

Krem angielski
Mleko i kremówkę doprowadzić do wrzenia. Ubić żółtka z cukrem i wanilią. Dodać połowę mleka z kremówką. Powstałą masę jajeczną dolać do reszty mleka z kremówką i gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia (nie wolno doprowadzić do wrzenia).

Nadzienie
Jabłka pokroić w kostkę. Uprażyć tak, aby były widoczne kawałki owoców. Cukier zmieszać z pektyną i dodać do wciąż ciepłych jabłek. Doprawić sokiem i skórką z cytryny oraz pomarańczy i posiekanymi listkami tymianku.

Podanie
Udekorowaną gałązkami tymianku szarlotkę podawać na ciepło z kremem angielskim.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery