Tarta warzywna Michała Brysia

Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale.

Ciasto kruche:  
300g mąki
6g soli morskiej
156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm
1 żółtko
ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody)

Sposób przygotowania:

Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski.
Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.
Zacząć wyrabiać wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać wszystko krótko opuszkami palców. Kawałeczki masła powinny być jeszcze widoczne w wyrobionym cieście.
Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut w lodówce.

Serowe nadzienie

50g ser pleśniowy
200g śmietana
2 jajka
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:

Ser dokładnie zetrzeć.
Jajka dobrze wymieszać ze śmietaną i dodać starty ser.
Doprawić. Odstawić.

Odpiekanie ciasta:
Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki.
Ułozyć ciasto na blacie między dwoma arkuszami papieru.
Rozwałkować tak aby ciasto zakryło całą formę i jej brzegi. Zdecydować o pożądanej grubości ciasta. Nie musicie użyć całego ciasta
Rozwałkowane ciasto ułożyć dokładnie w formie wyklejając także jej brzegi.
Ściąć nadmiar ciasta nożem po krawędzi formy.
Nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni.
Wyłożyć ciasto papierem i obciążyć grochem.
Piec termo obiegiem w 170 przez 20minut
Wyjąć groch i piec dalej w 180 stopniach do uzyskania ładnego koloru.
Upieczony spód tarty przestudzić.

Warzywa:
2 szt marchewek: żółtych, białych, pomarańczowych, fioletowych
2 szt cukini żółtej i zielonej

Warzywa pokroić obieraczką w cienkie paski

Montaż tarty:

Na przestudzony spód tarty wlać masę serową. W masie serowej dowolnie ułożyć pokrojone marchewki i cukinie.
Tarte piec w termo obiegu 180 stopni przez 30 minut.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 517

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0