Baked Alaska - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Baked Alaska to słynny deser, który przygotowuje się na bazie mrożonych kremów obłożonych włoską bezą. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich wykwintnym smakołykiem, koniecznie wypróbujcie przepis Krzysztofa Ilnickiego.

Biszkopt Othello
150 g białko
60 g cukier kryształ
75 g skrobia kukurydziana
100 g żółtko
40 g cukier kryształ
75 g mąka pszenna T-450

Ubić bezę francuską i dodać skrobię. Ręcznie rozmieszać żółtka z cukrem. Połączyć z bezą. Delikatnie wmieszać mąkę, a następnie piec na blasze. Wyciąć dysk w rozmiarze formy.

Parfait limonkowe
3 szt. liść kafiru
80 g śmietanka 36%
20 g żółtko
10 g cukier kryształ
65 g sok z limonki
20 g masa żelatynowa
140 g beza włoska

Przygotować krem angielski z podgrzanej wcześniej z liśćmi kafiru śmietany. Dodać żelatynę i sok z limonki. Ubić mikserem ręcznym. Odstawić i przygotować parfait mango. Gdy będzie gotowa, dodać bezę włoską.

Parfait mango
2 szt. trawa cytrynowa
100 g purée mango
15 g masa żelatynowa
120 g beza włoska
100 g śmietanka 36%

Dnem garnka zmiażdżyć końcówki trawy cytrynowej. Zalać pulpą z mango i podgrzać do ok. 60C. Dodać masę żelatynową. Przygotować bezę włoską. Gdy będzie gotowa, dodać ją, a następnie ubitą śmietanę.

Beza włoska
woda
150 g białko
240 g cukier kryształ
10 g ok z limonki

Do garnka wsypać cukier i delikatnie zakryć wodą. Zagotować syrop cukrowy do 119 st. C i zalać ubijane białka. Ubijać do wystudzenia. Pod koniec procesu dodać sok z limonki. Dodać bezę do parfait. Nadmiar bezy pozostawić w mikserze na wolnych obrotach do momentu dalszego użycia.

Montaż 1
Wylać parfait limonkowe do formy wyłożonej folią spożywczą i posypać posiekaną brzoskwinią. Wylać parfait mango i delikatnie zamieszać, tworząc efekt marmurkowy. Zamknąć dyskiem biszkoptu. Zamrozić szokowo.

Beza szwajcarska
100 g białko
180 g cukier kryształ
10 g sok z limonki

Połączyć cukier i białko w misce i podgrzewać na parze do uzyskania 60C. Przenieść do miksera i ubić do sztywności. Pod koniec procesu ubijania dodać sok z limonki.

Montaż 2
Wyjąć deser z formy i pokryć szprycą z bezy szwajcarskiej. Opalić palnikiem, posypać świeżo startą skórką limonki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 502

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0