Amerykańska klasyka Marcina

Marcin postanowił przygotować aż trzy rodzaje słodkości: kanapkę chałwowo-kawową, przysmak różano-malinowo-pistacjowy i kręcony cytrynowy przysmak.

Baza do surowego ciasta
240 g mąki pszennej (typ 450)
84 g drobnego, białego cukru
150 g cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki soli
170 g schłodzonego masła

Kręcony cytrynowy przysmak
1 łyżka skórki startej z wyparzonej cytryny
1½ łyżki soku z cytryny (22 g)
40 g czekolady gorzkiej (lub czekoladowych groszków)
2 papierowe kubeczki do lodów
2 plastikowe patyczki do lodów

Chałwowo-kawowa kanapka
1 łyżka mleka (13 g)
40 g chałwy śmietankowej
½ łyżeczki kawy mielonej
1 łyżeczka kakao
2 kawałki papieru pergaminowego do owinięcia
2 kawałki sznurka

Przysmak różano-malinowo-pistacjowy na patyku
50 g białej czekolady
1 łyżka wody różanej (13 g)
40 g niesolonych pistacji bez łupin
8 malin liofilizowanych
okrągła foremka na ciastka
2 drewniane patyczki do lodów

Baza do surowego ciasta
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Mąkę wysypać na płaską blaszkę i piec w piekarniku przez 5 minut, a następnie wyjąć i wystudzić. Połączyć oba rodzaje cukru, sól oraz przesianą mąkę. Dodać masło i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na trzy równe części, każdą włożyć do osobnej miski.

Kręcony cytrynowy przysmak
Do jednej części ciasta dodać skórkę i sok z cytryny oraz drobno posiekaną czekoladę lub czekoladowe groszki, a następnie wymieszać mikserem. Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z założoną gwieździstą tylką i wyszprycować do papierowych pojemniczków. Do każdego przysmaku włożyć plastikowy patyczek.

Chałwowo-kawowa kanapka
Do drugiej części masy dodać mleko i zmiksować. Podzielić ciasto na pół: do jednej części dodać rozdrobnioną chałwę (masę ponownie podzielić na pół), a do drugiej kawę i kakao (masę podzielić na cztery). Każda kanapka powinna składać się z jednej części chałwowej i dwóch kawowych (kształtem powinna przypominać baton). Batony owinąć kawałkiem papieru do pieczenia i związać sznurkiem.

Przysmak różano-malinowo-pistacjowy na patyku
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Do trzeciej części ciasta dodać wodę różaną, połowę wcześniej posiekanych pistacji oraz 6 rozdrobnionych malin liofilizowanych. Wymieszać. Masę przełożyć do foremki i umieścić w środku patyk. Lód oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać pozostałymi posiekanymi pistacjami oraz liofilizowanymi malinami.

Wszystkie ciasta schłodzić w lodówce.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 500

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0