Sezon na truskawki

Prażuchy z Bronowic, freski Tetmajera i żur z topinamburu czyli kulinaria po krakowsku.

Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”.

 

 

Organizatorzy

 

Urszula Kania - właścicielka restauracji Biała Róża

Z wykształcenia humanistka, z zamiłowania restauratorka z wieloletnią praktyką. Biała Róża powstała z szacunku do tradycji i poszanowania dorobku przeszłych pokoleń. Jest spełnieniem marzenia o miejscu spotkań, w którym czas płynie wolniej i w którym tradycja, kultura i kulinaria stoją na piedestale. Wyśmienite jedzenie, dobre wina, atmosfera gościnności, zapach krakowskiej kultury, artyzm i sztuka przenikają się nawzajem, przenosząc w świat ponadczasowych wartości: piękna, uczciwości i szacunku człowieka do człowieka. W codziennym prowadzeniu restauracji Panią Urszulę wspiera syn - Jarosław.

 

Łukasz Cichy - Szef Kuchni Białej Róży
Młody, niezwykle utalentowany i ambitny kucharz - artysta. Niezwykłe połączenie pasji i miłości do gotowania oraz wiedzy, doświadczenia i skromności w jednej osobie. Poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Gotując, Łukasz zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt, do którego miłość wyniósł z domu - gospodarstwa rolnego pod Krakowem, gdzie po raz pierwszy miał styczność z małopolską tradycją kulinarną i wysokiej jakości produktami pochodzącymi z własnej uprawy i hodowli.

 

Agnieszka Małkiewicz

Rzecznik prasowy akcji, współautorka projektu „Spotkania i przyjęcie krakowskie" Ekspert w dziedzinie marketingu gastronomicznego i promocji miejsc w kontekście kulinarnym.

 

Goście specjalni


Dr hab. Tadeusz Czekalski
Wykładowca na Wydziale Historycznym Uniwersytetu Jagiellońskiego, pracownik naukowy Zakładu Antropologii Historycznej. Wśród zainteresowań badawczych na szczególną uwagę zasługują: Europejska kultura kulinarna w XIX i XX w., Życie codzienne w PRL, jak również Historia społeczno - religijna Półwyspu Bałkańskiego XIX i XX w. W II semestrze bieżącego roku akademickiego Pan Doktor rozpoczyna ze studentami historii UJ projekt pod nazwą "Kulinarny Kraków - okres autonomii galicyjskiej". Punktem wyjścia do realizacji projektu jest potrzeba zbadania rozwijającego się w II połowie XIX w. w Krakowie rynku usług gastronomicznych i proces dostosowania jakości tych usług do poziomu znanego z Europy Zachodniej, ale także innych miast polskich, jak Warszawa, Poznań czy Lwów.

 

Prof. Jarosław Dumanowski
Historyk, profesor UMK w Toruniu, kieruje Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia. Wyszukuje przepisy kulinarne sprzed setek lat i próbuje przywrócić do życia dawną, zapomnianą kuchnię staropolską. We współpracy z Muzeum Pałacem w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria „Monumenta Poloniae Culinaria" - Polskie Zabytki Kulinarne). Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, współpracuje z restauratorami, szefami kuchni, nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki.


Źródło: Infromacja prasowa

1 2
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Ciasta Sernik truskawkowy z galaretką 3D

Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...

Odsłon: 930

30 min
22
60 min
16
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Ciasta Bałaganiarz marcepanowo-makowy z truskawkami

Pokochacie to ciasto za smak, wygląd i proste wykonanie. Marcepan i mak to do...

Odsłon: 385

30 min
25
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Tortille kwiatowe z pesto

Prosta tortilla przybrana jadalnymi kwiatami ( u mnie nasturcje ). Prosty i s...

Odsłon: 229

30 min
17
30 min
146
30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

7
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7