Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet to tradycyjna potrawa- zapewne znana wielu osobom :) Robi się go szybko, a jak smakuje! Polecam zrobić na śniadanie lub kolację ;)
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 100
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1819
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2714
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 100
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1819
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2714
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
W osobnym naczyniu (2) mieszamy żółtka z mąką i mlekiem - konsystencja nie może być za gęsta ani za rzadka - tak aby swobodnie mogła się połączyć z wcześniej ubitym białkiem.
Do naczynia nr 2(do żółtek :) ) dodajemy ubitą pianę i BARDZO delikatnie mieszamy! Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę masła i wylewamy ciasto. Gdy ciasto przyrumieni się z jednej strony to przerzucamy je na drugą stronę i na małym ogniu smażymy ( tak, aby za szybko nie spiekło się na zewnątrz, ponieważ w środku będzie jeszcze surowe).
Osobiście omleta jem z dżemem lub powidłami. Natomiast inni domownicy lubią też jeść go np. z nutellą lub bitą śmietaną :) Wszystko zależy od gustu.
SMACZNEGO!