Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Labneh to biały ser przygotowywany z jogurtu greckiego oddzielanego od serwatki. To pyszny jogurtowy serek z ulubionymi dodatkami. Przygotowuje się go bardzo szybko. Warto go wypróbować!
Dzisiaj kociołek pełen dobroci i smakowitości. Jak mówią dla każdego znajdzie...
Odsłon: 282
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne szaszłyki z grilla, takich jeszcze n...
Odsłon: 3468
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6447
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 122
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68726
Dzisiaj kociołek pełen dobroci i smakowitości. Jak mówią dla każdego znajdzie...
Odsłon: 282
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne szaszłyki z grilla, takich jeszcze n...
Odsłon: 3468
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6447
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 122
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68726
Składniki
Jogurt grecki przełożyć do miski. Dodać płaską łyżeczkę soli. Umyć koperek i posiekać go drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do jogurtu dodać koperek, czosnek, kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać oraz odstawić. Przygotować miskę, gazę oraz sitko. Gazę złożyć na pół i wyścielić nią wnętrze sitka. Na gazę przełożyć cały jogurt grecki z dodatkami. Zebrać razem końce gazy i związać luźno gumką recepturką.
Garnek z sitkiem i jogurtem w gazie odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie podnieść sitko z jogurtem w gazie. W misce zacznie się zbierać serwatka. Serwatkę wylać a jogurt w gazie lekko odciśnąć jeszcze z serwatki. Przesunąć niżej gumkę recepturkę, by trochę ciaśniej związać powstający ser Labneh. Jogurt w gazie odstawić ponownie do lodówki na 2-4 dni. Przynajmniej raz dziennie odciskać delikatnie płyn i całość znów ostawić do lodówki. Żeby serek był bardziej zwarty, trzeba go trzymać łącznie do czterech dni.
Można robić różne wersje serka Labneh. Najbardziej podstawowy jest ser tylko z dodatkiem soli. Taki ser możesz po zrobieniu formować w kulki i obtaczać w ziołach lub umieścić w słoiku z oliwą. Tak przechowywany ser możesz trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. Do jogurtu można dodać suszone zioła takie jak oregano, bazylię, czarnuszkę, suszony czosnek, czosnek niedźwiedzi lub gotowe mieszanki przypraw. Takim serkiem smaruję kanapki oraz przygotowuję z niego domowy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Smacznego!