Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewający - podany na gorąco, orzeźwiający - podany na zimno. Jest to jedno z dań wigilijnych na Litwie. Bardzo smaczny i leczniczy: działa antyseptycznie na drogi moczowe i regenerująco na przewód pokarmowy.
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 12
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 333
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68102
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 12
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 333
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68102
Składniki
Owoce żurawiny myjemy, jeśli była zamrożona - to wcześniej rozmrażamy. Miksujemy na gładką masę. W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy żurawinę. Tym czasem w kubku z wodą rozpuszczamy mączkę ziemniaczaną i ciągle mieszając, wlewamy do garnka z żurawiną. Dosładzamy cukrem do smaku. Gotujemy 5 min. Podajemy na ciepło lub zimno - obie wersje są pyszne.
P.S. jeśli ktoś nie posiada blendera czy miksera, to można żurawinę przetrzeć przez sitko. Ja robię to tak: sitko z żurawiną kładę na garnek, gdzie się zagotowuje woda i miażdżę owoce widelcem, pod wpływem ciepłej wody i pary owoce miękną, sok ścieka do garnka, a fusy zostają na sitku. Takie przecieranie zajmuje trochę dłużej czasu, ale warto, bo kisielek wyjdzie pyszny :)