Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pokrojona w drobną kostkę lub zmielona przez maszynkę , smalec oraz dodatek wędzonego boczku który wzbogaci smak smarowania , a aromatu dodają przyprawy takie jak majeranek , cebula i ząbki czosnku. Polecam
nóż, deska, rondel, łyżka,
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 283
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 351
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 748
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 283
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 351
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 748
Składniki
Słoninę oraz boczek pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i wytapiać na małym ogniu aż powstaną skwarki. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć aż cebulka zrobi się złocista , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek sól i pieprz do smaku. Dodać smalec i smażyć jeszcze chwilkę do całkowitego rozpuszczenia smalcu. Wymieszać i zdjąć z ognia, a gdy smalec przestygnie doprawić przyprawą w płynie do smaku. Przelać do słoiczków , do naczynia w jakim chcemy przechować smalec. Zakręcić słoiczki lub zamknąć przykryć naczynie i czekać do zastygnięcia smarowania. Jeżeli nie chcemy skwarków w smalcu , to możemy smalec przecedzić aby był bez skwarek chociaż u mnie uwielbiamy ze skwarkami. Smacznego
Przygotowanie słoniny i boczku.
Smalczyk po wytopieniu .