Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżówki z jabłkiem"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5216
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4988
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 49
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 222
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5216
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4988
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 49
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 222
Składniki
Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru i mąki. Wlej tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Przykryj go i odstaw na 20 minut. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj masło, sól, pozostały cukier i resztę mleka. Dołóż zaczyn. Wyrób. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój na 16 kawałków. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 16 porcji. Uformuj bułeczki.
Do środka każdej wciśnij kawałek jabłka. Wierzchy bułek posmaruj żółtkiem rozmieszanym ze śmietaną. Odstaw na ok. 30 minut, żeby ponownie wyrosły. Piecz 15–20 minut w temp. 200oC.Źródło: Naj