Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Powidła śliwkowe z czekoladą i rumem"
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 12
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 336
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68104
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 12
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 336
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68104
Składniki
Śliwki zasypujemy cukrem w garnku o grubym dnie i odstawiamy na noc, aby puściły sok. Następnie smażymy 1,5 godziny, często mieszając. Odstawiamy i na drugi dzień czynności powtarzamy.
Odlewamy szklankę gorącej masy, mieszamy z kakao. Wlewamy na powrót do garnka (jeśli chcemy otrzymać gładki krem typu nutella, w tym momencie całość miksujemy). Czekolady łamiemy na kostki, dodajemy do powideł, wlewamy rum. Podgrzewamy do chwili, aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia.
Gorące powidła nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Studzimy odwrócone do góry dnem lub pasteryzujemy na sucho 15 minut.
90 minut + doba. Cena słoika 2,20 zł.
Wartość odżywcza 100 g 267 kcal Białko 8,7 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 75 g.Źródło: Rewia