Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porka inaczej zwana prażuchą to danie popularne na Lubelszczyźnie. Mimo niewielu prostych składników smakuje wybornie. Wystarczy przygotować omastę, ugotować ziemniaki z zaparzoną mąką i gotowe.
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 240
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68042
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 96
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 240
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68042
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 96
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i potnij na mniejsze kawałki. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki się gotują, zrób omastę. Cebulę i boczek pokrój w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, po wytopieniu się tłuszczu dodaj smalec i cebulę. Całość smaż do zrumienienia.
Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, nie wylewaj jednak całej wody – zostaw 1/3. Wsyp mąkę i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia, przypraw do smaku pieprzem i ubij za pomocą tłuczka.
Z powstałej masy formuj okrągłe kuleczki, podawaj polane omastą.