Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze śliwką"
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 237
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68041
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 95
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 237
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68041
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 95
Składniki
W przesianej na stolnicę mące robimy wgłębienie. Wlewamy w nie olej, wsypujemy sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy, dolewając tyle wody, by powstało elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, a następnie wykrawamy z niego, np. szklaneczką, krążki.
Na gotowe krążki kładziemy pokrojone większe lub całe mniejsze śliwki kalifornijskie (wówczas na jeden pierożek przypada 1,5 śliwki). Dokładnie sklejamy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Od chwili wypłynięcia powinny się jeszcze gotować trzy minuty.
Ugotowane pierogi odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.
<strong> Jadwiga Kwiek, Zakliczyn nad Dunajcem</strong>Źródło: Rewia