Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cannelloni nadziewane dynią"
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 69
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 427
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68158
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 69
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 427
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68158
Składniki
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Szpinak opłukać, drobno pokroić. Dynię pociąć na cząstki, usunąć pestki, miąższ odciąć od skóry i pokroić w kosteczkę.
Plasterki bekonu pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać połowę bekonu, smażyć 8 minut. Dodać 2/3 miąższu dyni i szpinak. Smażyć 3 minuty.
Zdjąć z ognia. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z serkiem ricotta i żółtkami. Nadzienie przełożyć do szprycy, napełnić nim makaronowe rurki.
Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać pozostały bekon, krótko podsmażyć. Oprószyć mąką, zalać bulionem i mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Sos przyprawić pieprzem, solą i odrobiną soku cytrynowego. Wymieszać z posiekanymi listkami tymianku.
Na spodzie żaroodpornej formy rozsmarować 1/3 przygotowanego sosu. Ułożyć obok siebie połowę napełnionych farszem makaronowych rurek. Polać je 1/3 sosu. Przykryć pozostałymi rurkami i posmarować resztą sosu.
Parmezan drobno zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi kosteczkami dyni. Posypać tym wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 45 minut. Przed podaniem danie udekorować listkami tymianku.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco