Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biryani czyli wszystko co najlepsze w kuchni indyjskiej. Soczyste kawałki marynowanego kurczaka, ryż basmati i całe mnóstwo aromatycznych przypraw ....... Przepis tylko z pozoru wydaje się skomplikowany
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 83
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1682
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 700
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 83
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1682
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 700
Składniki
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, natrzeć kurczaka, zostawić w lodówce na kilka godzin lub całą noc.
Na dużej patelni rozgrzać olej i klarowane masło. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na tłuszcz i smażyć, aż się zrumieni. Następnie dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce o najmniejszych oczkach imbir, podsmażać razem przez kolejne dwie minuty.
Dodać kawałki kurczaka, smażyć przez kilka minut, aż zmieni kolor. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, posiekane zielone chili i suszone śliwki. Wlać około pół szklanki wody i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około pół godziny.
Ryż ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody, odcedzić.
Dno garnka o grubym dnie lekko posmarować olejem, wyłożyć połowę ryżu, posypać połową przyprawy garam masala. Na warstwie ryżu położyć kurczaka, przykryć pozostałym ryżem, posypać resztą garam masala, skropić wodą szafranową. Posypać listkami kolendry, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.
Garnek przykryć folią aluminiową, a następnie pokrywką i gotować na najmniejszym ogniu przez 20 minut. Wyłączyć, zostawić pod przykryciem przez następne 10 minut. Biryani podałam z ogórkową raitą.