Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śmietanowiec z galaretką"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 96
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1796
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2713
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 709
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 96
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1796
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2713
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 709
Składniki
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając o 100 ml mniej wody. Wlać do płaskiego naczynia, ostudzić. Następnie pokroić w kostkę.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, żółtka, przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec 35-40 minut w temp. 170oC. Jeszcze gorące upuścić w formie z wysokości 30 cm na podłogę, wystudzić, przekroić wzdłuż na dwie części. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Truskawki umyć, pokroić.
Śmietankę ubić, zmiksować z żelatyną, serkiem, aromatem i cukrem pudrem, schłodzić. Biszkopt nasączyć wódką. Pierwszą warstwę posmarować kremem, rozłożyć truskawki, galaretkę, przykryć drugą warstwą ciasta, udekorować kremem.
ok. 120 minutŹródło: Twoje Imperium