Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sandomierska babka ajerkoniakowa"
Dzisiaj kociołek pełen dobroci i smakowitości. Jak mówią dla każdego znajdzie...
Odsłon: 298
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne szaszłyki z grilla, takich jeszcze n...
Odsłon: 3905
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6467
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 149
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68750
Dzisiaj kociołek pełen dobroci i smakowitości. Jak mówią dla każdego znajdzie...
Odsłon: 298
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne szaszłyki z grilla, takich jeszcze n...
Odsłon: 3905
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6467
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 149
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68750
Składniki
Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Potem obierz, pokój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokrój na kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Masło utrzyj z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno domieszaj do niej jajka, porcje ajerkoniaku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy. Całość szybko wymieszaj mikserem. Na koniec domieszaj jajka.
Foremkę do babki (z kominkiem) posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę, aż ciasto się zrumieni.
Gotową babkę studź 5–10 minut w foremce. Potem przełóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw tak do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem babkę oprósz cukrem pudrem (wcześniej możesz wymieszać go z wanilią albo odrobiną mielonego cynamonu).
Jeśli lubisz wymieszaj 1 szkl. cukru pudru z drobiną soku cytrynowego i wrzątku. Całość utrzyj drewnianą pałką na gładki lukier i oblej nim zupełnie zimne ciasto.
ok. 1 godziny i 35 minut , 1 porcja ok. 330 kcal.Źródło: Tina