Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1562
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 102
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 69
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1562
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 102
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 69
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko i aromat rumowy. Mieszamy.
Dodajemy sparzone, osuszone i oprószone łyżką mąki bakalie (dzięki mące nie opadną na dno ciasta). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie, łyżką, łączymy z masą i bakaliami.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy na keks o długości 40 cm. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy.
Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy keks i dowolnie dekorujemy.
Wartość odżywcza jednej porcji 166 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 65 g
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,10 zł.
<strong> Agnieszka Rybak, Pruszcz Gdański.</strong>Źródło: Rewia