Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek z marmoladą"
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 240
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68042
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 96
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 240
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68042
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 96
Składniki
Masło utrzeć (ręcznie lub mikserem) z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym jajku. Połączyć z przesianą mąką krupczatką, skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Gdy masa będzie lśniąca i jednolita, wylać do formy do pieczenia w kształcie kwiatka, dobrze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Ciasto piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180oC. Wyjąć, wystudzić, przekroić w poprzek na trzy warstwy, przełożyć marmoladą, docisnąć, żeby się warstwy skleiły, schłodzić.
Polewę lub lukier przygotować według przepisu na opakowaniu, polać dokładnie ciasto, udekorować.
Do ciasta możesz dodać kilka kropli aromatu waniliowego, cytrynowego albo rumu. Najlepsze po dwóch dniach od upieczenia.
ok. 70 minutŹródło: Twoje Imperium