Ciastka lane

Desery
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kamila19851
szybkie ciasteczka o nietypowym kształcie

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę, mleko, cukier, jajka i sól miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste, dodajemy trochę wody, jeśli zbyt rzadkie - dosypujemy mąki.

  2. Tłuszcz rozgrzewamy. To czy jest już odpowiednio gorący sprawdzamy wrzucając mały kawałeczek ciasta. po jego wrzuceniu olej powinien wrzeć.

  3. Ciasto nabieramy na łyżkę i z niej lejemy bezpośrednio do oleju tworząc różne kształty. Gdy z jednej strony ciasteczka się zezłocą, przewracamy na drugą i smażymy tak długo, aż i ona będzie złocista.

  4. Po wyciągnięciu układamy je na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  5. Gdy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

goramarcina1 24 lutego 2013
Ciekawe , to takie lane jakby faworki - fajnie , że szybkie do zrobienia - koniecznie do spróbowania :)))5
Składniki
Składniki